Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ESA logistika Tatran Střešovice - FAT PIPE FLORBAL CHODOV

Po hromadném pádu si pro vítězství dospurtoval Goss

Horsens (Dánsko) – Hromadný pád poznamenal třetí etapu Giro d'Italia. Přimotali se do něj i vítěz druhé etapy Brit Mark Cavendish a lídr závodu Američan Taylor Phinney. Ten po pádu zůstal dlouho ležet na zemi. Při kolizi, do níž se zapletlo zhruba 15 jezdců, si poranil pravou nohu a loket. Ve spurtu si pro dnešní vítězství dojel australský cyklista Matthew Goss.

Australský cyklista Matthew Goss
zdroj: ČTK/AP autor: AP Photo

Čeští cyklisté Roman Kreuziger a Jan Bárta dojeli ve stejném čase jako vítěz na 33., respektive 72. pozici. Celkově si mírně pohoršili, Bárta je třicátý a Kreuziger hned za ním. Jejich ztráta na čelo zůstala stejná něco přes půl minuty.

Vicemistr světa Goss po 190 kilometrech proťal cílovou pásku v dánském Horsens jako první. Za ním dojeli Argentinec Juan José Haede a Američan Tyler Farrar. Cavendishe vyřadil z boje o další prvenství pád, který podle všeho zavinil Ital Roberto Ferrari. "Nevěděl jsem, kdo je za mnou. Jel jsem si sprint podle svého," konstatoval Ferrari. Britský světový šampion donesl do cíle kolo na odřeném rameni v potrhaném dresu.

V čele průběžného pořadí s náskokem devíti sekund zůstává Taylor Phinney před Britem Geraintem Thomasem, na slavnostní vyhlášení na stupních vítězů se přibelhal. "Na noze mám hlubokou ránu. Musel jsem při tom pádu na něco narazit. Snad to nebude nic vážného, ještěže je zítra volno," uvedl Phinney, jenž skončil v sanitce. V první chvíli po karambolu nebylo jasné, zda bude schopen pokračovat. "Po pádu jsem byl v šoku a zmatený, ale už v ambulanci jsem se začal cítit lépe," řekl vítěz úvodní časovky.   

Je nám líto, video expirovalo.
Giro d'Italia 2012

Roman Kreuziger: "Byl to další bláznivý den poznamenaný velkou nervozitou. Ty tři okruhy byly fakt nebezpečné, podle mě to na závod Grand Tour vůbec nepatří. V zatáčkách to bylo pokaždé na hraně. Bál jsem se, že to v nich před cílem lehne."

Dnešní program zahájila minuta ticha za belgického jezdce Woutera Weylandta, jenž před rokem po pádu právě ve třetí etapě Gira tragicky zemřel. V úterý mají cyklisté volný den, během kterého se účastníci závodu přesunou po trase dlouhé zhruba 1 600 km do Verony. Tam se ve středu pojede časovka družstev. 

3. etapa Horsens - Horsens (190 km):1. Goss (Austr.) 4:20:53, 2. Haedo (Arg.), 3. Farrar (USA), 4. Démare (Fr.), 5. Renshaw (Austr.), 6. Hushovd, 7. Kristoff (oba Nor.), 8. Feillu (Fr.), 9. Ferrari (It.), 10. Beppu, ...33. Kreuziger, 72. Bárta (oba ČR) všichni stejný čas.

Průběžné pořadí:
1. Phinney (USA) 9:24:31, 2. Thomas (Brit.) -9, 3. Rasmussen (Dán.) -13, 4. Boaro (It.) -15, 5. Navardauskas (Lit.) -18, 6. Larsson (Švéd.) -22, 7. Lancaster (Austr.), 8. Goss oba -23, 9. Pinotti (It.) -24, 10. Sergent (N. Zél.) -26, ...30. Bárta -34, 31. Kreuziger -36. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články