Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

TdF: Hushovd vyhrál další etapu, Contador poprvé zaútočil

Gap (Francie) – Mistr světa Thor Hushovd přespurtoval v závěru 16. etapy Tour de France dalšího norského cyklistu Edvalda Boassona Hagena a vybojoval po úniku druhé etapové vítězství v letošním ročníku. Žlutý trikot uhájil domácí Thomas Voeckler, i když jeho náskok v čele závodu se zmenšil o čtyři vteřiny. Roman Kreuziger se do úspěšných úniků nezapojil a dojel s patnáctiminutovou ztrátou na Hushovda. Cyklistům ztěžovalo cestu ze Saint-Paul-Trois-Châteaux do Gapu nepříjemně chladné a deštivé počasí spojené s větrem. Přesto překonali 163 kilometrů dlouhou trať rychleji, než očekávali pořadatelé.

Jedinému českému zástupci na Tour Kreuzigrovi zamýšlený pokus o únik nevyšel. Na osmdesátém kilometru sice patřil do dvanáctičlenné skupinky uprchlíků, ta však neměla na hlavní pole najeto ani půl minuty. Když se náskok čela závodu před pelotonem zvýšil, Kreuziger už byl v hlavním poli. "Byl jsem ve třech únicích, ale bohužel ani jeden z nich nebyl ten, ze kterého by skupina odjela," posteskl si český jezdec.

"Když jsme odjeli v těch asi deseti lidech, vypadalo to poměrně nadějně. Měli jsme půl minuty, jenže tam byl Francouz Jeannesson, který je na tom dobře v boji o bílý dres. Proto to zezadu začal sjíždět Sky, který má bílý dres díky Kolumbijci Uranovi. K úspěchu v etapě člověk potřebuje i štěstí a já ho dneska neměl," prohlásil Kreuziger. Když se zrodila rozhodující akce, vpředu chyběl. "Chvilku předtím mě dojeli a není snadné skákat do všech úniků. Udělal jsem pro to maximum a zítra budu zase zkoušet odjet," dodal.

Thor Hushovd:

"Bylo to jako norský šampionát. V závěru to bylo krásné, když jsem se ve finiši objevil se svým skvěle jedoucím kolegou Hesjedalem a mým kamarádem Boassonem Hagenem. Na téhle Tour se mi opravdu hodně daří, vyhrát další etapu je perfektní."

V posledních kilometrech se vedoucí skupinka roztrhala. Do čela se nejprve při prvním průjezdu cílovým městem dostal Rus Michail Ignatěv, brzy ho ale dojel Kanaďan Ryder Hesjedal a duo norských cyklistů. A právě Seveřané nakonec svedli souboj o prvenství a Hushovd na cílové pásce svého krajana porazil. Třetí Hesjedal zaostal za svým týmovým kolegou o dvě vteřiny.

Favorit Contador se poprvé na Tour ukázal

Ve stoupání na Col de la Manse mezitím v hlavním poli poprvé na Tour zaútočil obhájce titulu Španěl Alberto Contador. Ostatní favorité bojující o celkové prvenství, včetně současného lídra Voecklera, ale včas zareagovali a dostihli ho. Druhý únik však už zachytili jen Španěl Samuel Sánchez a Australan Cadel Evans.

"Je to trošku děsivé, když začne Contador útočit. Když to do kopce nakopne, měl bych asi nechat ostatní, ať ho dohání, ale to není můj styl. Dnes jsme nečekali, že by mohl zaútočit. Musím přiznat, že jsem se trošku zasekl, ale většina ostatních s tím bojovala také," uvedl Voeckler.

Ztrátu nabrali lucemburští bratři Schleckové. Staršího Fränka předstihl na druhé příčce Evans, mladší Andy v závěru nestačil ve sjezdu a prohloubil svůj odstup na první místo o více než tři čtvrtě minuty na 3:03. "Dalo se čekat, že favorité něco zkusí. I proto, že tam byl ten sjezd a ví se, že Andy Schleck v nich mívá trochu strach. Ale nemyslím si, že by ten dnešek něco rozhodl, je to otevřené," míní Kreuziger.

Andy Schleck:

"Byl to nebezpečný závěr, v tom sjezdu jsem byl špatný. Ale doma na nás čekají rodiny. Copak lidi chtějí, abychom skončili v nemocnici, nebo chtějí radši férový závod?"

Fränk Schleck uznal, že je zaskočil Contadorův útok, který podle něj naplánoval šéf stáje Saxo Bank Bjarne Riis, pod nímž dříve závodili. "Sehrál to (Contador) dobře, to se musí nechat. Je za tím Bjarne, který ví, že nemáme rádi špatné počasí a sjezdy," prohlásil starší z bratrů, jenž na třetím místě ztrácí na Voecklera 1:49. "Ale nic není rozhodnuté. Tour dneska teprve začala. Byla to epizoda, žádná tragédie. Mám skvělou formu," dodal.

Riis čeká v nadcházejících alpských etapách hlavně Contadorovy souboje s Evansem. "Alberto chtěl dnes něco zkusit, protože se cítil dobře. Evans je teď velice silný, jestliže ve stoupáních vydrží za Albertem, bude to těžké," řekl manažer stáje Saxo Bank.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články