Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Olympiáda dětí a mládeže 2024

Cyklistické Tour zatím kraluje tým Garmin-Cervélo

Redon - Cyklisté stáje Garmin-Cervélo zatím kralují Tour de France. Po nedělním triumfu v týmové časovce dominovali i dnešní třetí etapě, první spurterské, kterou v hromadném finiši vyhrál Američan Tyler Farrar. Jeho kolega a lídr stáje Nor Thor Hushovd si bezpečně pohlídal žlutý trikot pro vedoucího muže průběžného pořadí. Úterní etapa vyvrcholí dlouhým a prudkým stoupáním, právě zde se může poprvé předvést síla několikanásobného vítěze Tour Španěla Alberta Contadora. Čtvrtou etapu vysílá Čtyřka a web Sportzive.cz v přímém přenosu v úterý od 14:10.

Jezdci Garminu si po 198 kilometrů dlouhé jízdě podél pobřeží Atlantického oceánu z Olonne-sur-Mer do Redonu skvěle připravili spurt. Úřadující světový šampion Hushovd ho rozjížděl spolu s Julianem Deanem a Farrarem a třetí z nich se v den národního svátku, Dne nezávislosti USA, radoval z prvního triumfu na Tour v kariéře.

"Je to neuvěřitelné, když vás vede do spurtu jako pomocník muž, který je mistrem světa," složil Farrar poklonu Hushovdovi, jenž projel cílem jako šestý. Vítězný Farrar na pásce spojil prsty do tvaru W – vavřín věnoval tragicky zesnulému kamarádovi Wouteru Weylandtovi, jenž se zabil během květnového Gira d'Italia.

Je nám líto, video expirovalo.
Tour de France

"Při vzpomínce na Woutera jsem chtěl udělat něco jedinečného. Už to nic nezmění, ale chtěl jsem ukázat, že na něj nikdy nezapomenu. Hodně na něj myslím," řekl dojatý sedmadvacetiletý Farrar. Jeho nejlepší kamarád Weylandt přišel o život 9. května na Giru při sjezdu.

Celý balík dnes dojel pohromadě, průběžné pořadí se proto nijak nezměnilo. Na 21. místě v etapě skončil Roman Kreuziger, který byl rád, že do sebe po nedávném náročném Giru d'Italia dostává závodní rytmus. Během etapy si přitom oživil svůj medailový úspěch z minulosti. "Jeli jsme i přes Pontchateau, takže jsem si okamžitě vzpomněl na cyklokros, konkrétně na rok 2004, kdy jsem na tomhle místě získal na mistrovství světa stříbro jako junior," uvedl na svém webu.

Cavendish a Hushovd přišli o body

Hlavní favorit dnešní etapy Mark Cavendish měl zlost, že jeho kolegové z HTC Highroad nedokázali zorganizovat spurt. "Garmin nás převálcoval, já byl zavřený mezi Feilluem a Rojasem a málem spadl. Totálně jsem ztratil rychlost," řekl vítěz 15 etap z posledních tří ročníků Tour, který dojel na pátém místě. Navíc dodatečně přišel i s Hushovdem o body za vzájemnou strkanici při jedné z rychlostních prémií a ztratil v boji o zelený trikot.

Úterní čtvrtá etapa (172,5 km) po relativně klidném profilu z Lorientu vyvrcholí obávaným stoupáním na Mur de Bretagne, kam cyklisté na posledních 4,5 kilometrech budou šplhat až po desetiprocentním stoupání. Tam byl se mohl poprvé prosadit Contador a začít smazávat svou ztrátu bezmála dvou minut na lídra Hushovda. Kreuziger má nadále odstup od nositele žlutého trikotu 2:21 minuty.

Výsledky Tour de France - 3. etapa

1. Farrar (USA) 4:40:21,

2. Feillu (Fr.),

3. Rojas (Šp.),

4. Hinault (Fr.),

5. Cavendish (Brit.),

... 21. Kreuziger (ČR), 34. Contador (Šp.).

Průběžné pořadí: 1. Hushovd 9:46:46, 2. Millar (Brit.) stejný čas, 3. Evans (Austr.) -1, 4. Thomas (Brit.), 5. Gerdemann (Něm.), 6. Boasson Hagen (Nor.), 7. F. Schleck, 8. A. Schleck (oba Luc.), 9. Fuglsang (Dán.), 10. Wiggins (Brit.) všichni -4, ...69. Contador -1:42, 86. Kreuziger -2:21.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články