Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Armstrong zbrojí, najal si dvě právnická esa

Austin (USA) - Sedminásobný vítěz Tour de France Lance Armstrong rozšířil svůj právnický tým. Americký cyklista, kterého v minulých dnech obvinili další dva bývalí kolegové z dopingu, najal prominentní advokáty Johna Kekera a Elliota Peterse. Oba slavili předloni úspěch v dopingové kauze, v níž zastupovali hráče zámořské baseballové ligy MLB. Uspěli v odvolacím procesu, když soud uznal jejich námitku, že federální vyšetřovatelé neměli právo zajistit anonymní vzorky baseballistů z roku 2003.

Vyšetřování případu kolem sanfranciské laboratoře BALCO tehdy vedl Jeff Novitzky, který řídí i Armstrongovu kauzu. Případ spustil loni svým prohlášením Floyd Landis. Cyklista, jenž přišel kvůli dopingu o triumf na Tour de France 2006, nařkl Armstronga z užívání zakázaných látek. V uplynulých dnech se k němu připojili další někdejší jezdci stáje US Postal Tyler Hamilton a George Hincapie.

Keker obvinil Novitzkého z vypouštění informací, kvůli nimž je Armstrong předmětem vyšetřování, i když nikdy neměl na rozdíl od Landise a Hamiltona pozitivní dopingový test. "Známe Novitzkého a máme v plánu prokázat, že tyto nelegální úniky informací mají za cíl jediné: zničit skutečného hrdinu, který si počínal hrdinsky nejen ve sportu, ale i v boji s rakovinou," uvedl Keker. Vláda podle něj vyšetřováním jenom plýtvá penězi.

Podle Hamiltona neprošel Armstrong v roce 2001 v závodu Kolem Švýcarska dopingovou kontrolou na krevní doping EPO, ale Mezinárodní cyklistická unie pozitivní test americké hvězdy zatajila. To dnes popřel tehdejší šéf antidopingové laboratoře v Lausanne. "Ty výsledky se nedaly interpretovat jako pozitivní. Byly podezřelé a s takovým argumentem nemá člověk u soudu šanci," řekl Martial Saugy v rozhovoru pro dnešní list Neue Zürcher Zeitung s tím, že v roce 2001 se teprve povedlo zavést správné testy na EPO.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články