Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR Prostějov

Zdeněk Štybar je velkým favoritem pro SP v cyklokrosu

Praha – Již tuto neděli bude ve švýcarském Aigle zahájen další ročník Světového poháru v cyklokrosu. Jedním z hlavních favoritů na zisk celkového vítězství je český reprezentant Zdeněk Štybar. Důvodů k sebedůvěře má mladý závodník, který obhajuje loňské prvenství, několik. Na začátku tohoto roku v Táboře vyhrál mistrovství světa a stejné tituly, akorát v kategorii do 23 let, obdržel i v minulých letech. Šanci na dobré umístění v poháru mají ale i další čeští cyklokrosaři, například Martin Bína či mezi mladšími muži Tomáš Paprtska.

Jednou z prvních zastávek nadcházejícího světového poháru v cyklokrosu bude závodiště v Plzni. Štybar chce právě zde vyladit svou formu, a ukázat se tak před domácím publikem v tom nejlepším světle. "Loni jsem tam byl třetí, ale letos bych chtěl vyhrát," věří v dobré umístění nejlepší z českých cyklokrosařů. Setkání světové špičky se v Plzni uskuteční příští neděli 24. října a Štybar slibuje, že konkurence zde bude stejná jako během závodů mistrovství světa.

Cyklokros je v Belgii sportem číslo jedna

Je nám líto, video expirovalo.
Na slovíčko... se Zdeňkem Štybarem

ČT4 plánuje divákům zprostředkovat všechny závody ze seriálu SP v cyklokrosu. Lidé si tudíž kromě plzeňského klání, jež se odvysílá v přímém přenosu, budou moci vychutnat atmosféru, kterou vyvolává tento sport například v Belgii. "Tam má cyklokros obrovskou tradici, pro Belgičany to je sport číslo jedna," tvrdí Štybar s tím, že na závody tam chodí až dvacet tisíc lidí. Obrovská popularita cyklokrosu je podle něj dána tím, že v Belgii pro něj existují téměř ideální podmínky. "Cyklokros je pro spoustu lidí výborný způsob vyjížďky," dodává zkušený cyklista.

Podle redaktora ČT Tomáše Jílka se cyklokros v jiných zemích takové oblibě netěší. Vedle Belgie najdeme větší množství fanoušků i úspěšných závodníků ještě v Holandsku či Francii. A to je prý také důvod, proč nebyl zatím tento sport zařazen mezi cyklistické disciplíny na letní olympiádu. Český reprezentant je ale přesvědčen, že brzy by se to mohlo změnit. V roce 2013 by se totiž mělo mistrovství světa odehrát na území Spojených států, což je prý jeden z důležitých momentů pro popularizaci tohoto sportu. "Cyklokros by pak mohl zažít větší boom," doufá Štybar.

SP v cyklokrosu 2010–11

Kategorie muži:

17. 10. 2010 - Aigle, Švýcarsko

24. 10. 2010 - Plzeň, ČR

27. 11. 2010 - Koksijde, Belgie

5. 12. 2010 - Igorre, Španělsko

19. 12. 2010 - Kalmthout, Belgie

26. 12. 2010 - Heusden-Zolder, Belgie

16. 1. 2011 - Pont-Chateau, Francie

23. 1. 2011 - Hoogerheide, Nizozemí

Český cyklokrosař by rád odjel OH na horských kolech

Zdeněk Štybar již delší dobu koketuje s myšlenkou vážněji zasáhnout i do dalšího cyklistického odvětví, do závodů horských kol. Jeho velkým cílem je zajezdit si na tomto kole na londýnské olympiádě, která se uskuteční v roce 2012. Obě disciplíny jsou podle něj celkem podobné, loni mu prý horské kolo pomohlo v přípravě do cyklokrosu. Letos mu ale kvůli těžké cyklokrosové sezoně horská kola příliš nevyšla a odjel na nich pouze dva závody, což na olympijskou nominaci nestačí.

Jílek ke Štybarově "obojživelnosti" dodává, že mezi českými cyklisty není výjimkou. Například Roman Kreuziger, současný člen světové špičky na silnici, je mimo jiné držitelem medaile z juniorského mistrovství světa v cyklokrosu.

Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články