Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Čeští horolezci jsou těsně pod vrcholem Gasherbrumu II

Gasherbrum II - V pákistánském pohoří Karákóram skončilo působení redaktora České televize Stanislava Bartůška v horolezecké expedici Double Gasherbrum. Cílem výpravy jsou dva osmitisícové vrcholy Gasherbrum I a II. Horolezci stojí na prahu zdolání prvního z nich – Gasherbrumu II. Tým horolezců vedený Radkem Jarošem v pondělí dokončil poslední aklimatizační výstup do výšky 6 500 metrů nad mořem. Původně mířil ještě výše, ale nečekaný příval sněhu a zvýšené lavinové nebezpečí pokus překazily.

Všichni členové výpravy jsou v pořádku a ve zdraví přečkali všechny nástrahy náročného lezení i překonávání záludného ledopádu. Šťastně skončil i pád Petra Maška, který se dostal do sedm metrů hluboké trhliny. Spolu s ním a Radkem Jarošem, který už má na kontě devět osmitisícových vrcholů, leze na obě hory také Libor Uher.

Nyní expedice čeká na vhodné počasí, aby mohla zahájit rozhodující útok na vrchol ve výšce 8 035 metrů. K němu nejspíše dojde na konci prvního červencového týdne. Záběry z případného úspěšného pokusu odvysílá exkluzivně ČT bezprostředně po návratu horolezců do základního tábora.

Je nám líto, video expirovalo.
Telefonát Stanislava Bartůška

Hlavní zprávy

Nejčtenější články