Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Velká pardubická cesta ke slávě. Dostihový svátek vyhlíží nového hrdinu

Po půl páté odpoledne pardubické závodiště utichne. Na startu 129. Velké pardubické bude stát 21 koní a jezdců. Jen jedna dvojice se po zdolání 6900 metrů dlouhé trati a třiceti překážek zapíše do historie nejtěžšího evropského dostihu a završí tak svou dlouholetou cestu. Přímý přenos dostihového mítinku sledujte od 11:00 na ČT sport a webu ctsport.cz, Velká pardubická startuje v 16:40.

Velká pardubická
zdroj: ČTK autor: Roman Vondrouš

Cesta do neznáma

"Vydáváme se do neznáma, ale zkusíme to," ohodnotil britský trenér David Pipe pro list Racing Post cestu svého jedenáctiletého valacha Rathlin Rose do Pardubic. Do dostihu, který Racing Post nazval jednou z "nejspecifičtějších sportovních zkoušek". 

Nepřítomnost zahraničních koní na startu Velké pardubické je tradičně pranýřována jako neschopnost pořadatele dát mítinku mezinárodní kontext. Pravdou ovšem je, že zejména koně z Britských ostrovů toho za poslední roky v Pardubicích mnoho nepředvedli. 

V roce 2013 startovali ve Velké pardubické hned čtyři britští zástupci, do cíle se nedostal ani jeden z nich. O rok později přivezl irský trenér Charlie Mann Lambra, ten ale skončil beznadějně poslední. Přitom právě Charlie Mann je poledním Ostrovanem, který se dokázal do listiny vítězů Velké pardubické zapsat. Je to už 24 let.

Reputaci britských koní teď může napravit David Pipe a jeho Rathlin Rose. Zkušenosti s překážkami, jako jsou v Pardubicích, mu chybějí. Vše se ale snažil dohnat cíleným tréninkem. "Rathlin Rose zkoušel cross country překážky v Ponstispoolu a šlo mu to dobře," ujišťoval Pipe britské dostihové noviny. 

Do Pardubic měl původně odjet se dvěma koňmi patřícími Fergusi Wilsonovi, Van Gogh du Granit se ale vážně zranil, a tak se na kontinent vydal jen Rathlin Rose. "Majitel si přál mít koně v Pardubické a Crystal Cup je dobrá série, do které bychom chtěli posílat další koně," zmínil Pipe seriál evropských krosových dostihů, do kterého je Velká pardubická zařazena a s dotací pěti milionů korun nabízí zdaleka nejbohatší prémii.

Že umí Pipe své koně na velký dostih připravit, už dokázal. V roce 2008 jeho Comply Or Die vyhrál Velkou národní.

Cesta za obhajobou

Loni patřil Tzigane du Berlais do skupiny favoritů, přestože jej čekala první Velká a nebylo jasné, jak se popasuje s její sedmikilometrovou distancí. Jeho šancím nenahrával ani pevnější povrch, po kterém se tomuto urostlému hnědákovi nechce běhat.

Po drobném škobrtnutí na poslední překážce ale všechny soupeře vyřídil drtivým finišem a stal se vítězem Velké pardubické. Do cíle jej dovedl v ten okamžik už pětinásobný vítěz Velké Jan Faltejsek.

Cesta k zápisu do historie nejslavnějšího českého dostihu se nerodila lehce. Majitel Jiří Charvát kupoval mladého francouzského hřebce právě pro Velkou pardubickou, jeho první start ale moc radosti nepřinesl. Tříletý Tzigane na soupeře od začátku ztrácel, při zdolávání proutěných překážek dělal chyby. Žokej Marek Stromský jej raději ještě před cílem zastavil.

Následovaly roky tvrdé, ale opatrné práce, během kterých kůň vyspěl a ve srovnání se svými kolegy ještě víc zmohutněl. Začal sbírat umístění, na první velké vítězství dosáhl v šesti letech v Ceně Peruána, v sedle s Janem Faltejskem. Tzigane tak vstoupil mezi elitu českých krosařů. 

Pardubické skoky se naučil svědomitě, vždyť přes ně  až na jednu výjimku  absolvoval všechny své dostihy.

V sedmi letech dosáhl na vrchol, vyhrál Velkou pardubickou. V osmi letech stojí před výzvou obhajoby. "Své předpoklady má. Je ale taky svéhlavý a proti nám stojí hodně dobrých koní. Je těžké vítězit, když se to od vás očekává," ví jeho majitel.

Po ne zcela povedeném vystoupení v zářijové kvalifikaci musel dokonce kvůli kolice strávit dva dny na veterinární klinice. "Kdyby byla Velká o týden později, byl bych klidnější, ale je to tak, jak to je. Snad to bude dobré," věří Tziganův trenér Pavel Tůma.

Theophilos
zdroj: zavodistepardubice.cz autor: Marcela Kvochová

Cesta bouřliváka

Hned při své pardubické premiéře se jaksepatří předvedl. Před dostihem se v paddocku stavěl na zadní a svého jezdce Patricka Boekhouta dvakrát poslal k zemi. Ani v dostihu to nebylo lepší. Už za třetí překážkou šel Boekhout na zem znovu a musel do nemocnice kvůli podezření na otřes mozku.

Zato šestiletý hnědák Theophilos pobíhal po závodišti, přeskočil bariéru u dráhy a skončil mezi diváky na tribuně. Před zraky desítek svých majitelů, kteří se zapojili do syndikátu umožňujícího mít dostihového koně i lidem, kteří by si jej jinak nemohli dovolit.

Po letech se bojácný a nervózní Theophilos zklidnil. Pavla Váňová, která se mu celou dobu speciálně věnovala, si získala jeho důvěru a našla způsob, jak jej uklidnit i před dostihem. "Když se začal až moc koukat kolem, zašustila jsem v kapse papírovými kapesníčky a odlákala tím jeho pozornost," vyprávěla loni po Theophilově vítězství v Lysé nad Labem.

Letos v září hnědák ukázal, že bouřlivák v něm přece jenom pořád dříme. V pardubickém paddocku jej rušila svítící obrazovka a hnědákovy nervy začaly pracovat. O několik minut později ale měl hlavní cíl splněn  kvalifikoval se do Velké pardubické.

Pokud dnes odpoledne uspěje, stovka jeho spolumajitelů se mu postará o pořádně bouřlivou oslavu.

Startovní listina 129. Velké pardubické (6900 metrů), 13. října:

1. Theophilos (ž. Josef Bartoš, Dostihový klub iSport-Váňa)
2. Tzigane du Berlais (ž. Jan Faltejsek, Dr. Charvát)
3. Ribelino (ž. Andrew Glassonbury, Lokotrans)
4. Dulcar de Sivola (Josef Borč, DiJana Dobšice)
5. Player (ž. Marcel Novák, Maxa-Nýznerov)
6. Stretton (ž. Thomas Garner, Nýznerov)
7. Mazhilis (ž. Jan Kratochvíl, Köi Dent)
8. Ange Guardian (ž. Jiří Kousek, stáj Anděl strážný)
9. Sztorm (ž. Marek Stromský, Nýznerov)
10. Zarif (ž. Thomas Boyer, Köi Dent)
11. Vandual (ž. Lukáš Matuský, Vadual)
12. Templář (Jan Odložil, www.trdelnik.com-Luka)
13. Rathlin Rose (ž. James Best, Fergus Wilson)
14. Beau Rochelais (ž. Alexandre Orain, DS Pegas)
15. Delight My Fire (ž. Sertaš Ferhanov, DS Pod Buchlovem)
16. Tiep de L'Est (ž. Martin Cagáň, Lokotrans Slovakia)
17. Bridgeur (ž. Jaroslav Myška, VaZi)
18. Talent (ž. Leighton Aspell, DS Kabelkovi)
19. Chicname de Cotte (ž. Jordan Duchene, Quartis-Zámecký Vrch)
20. Krocoleon (Lukáš Sloup, EŽ Praha a.s.)
21. Mahony (ž. Niklas Lovén, Quartis-Zámecký Vrch).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články