Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Šermíři by mohli zaútočit na světovou medaili. Záležet bude na detailech, ví zkušený Beran

Tři roky po sobě přivezli čeští šermíři z mistrovství Evropy cenné kovy. Nyní zkusí prolomit čekání na medaili i na světovém šampionátu. V Budapešti půjdou v pátek do bojů o stupně vítězů Jiří Beran, Jakub Jurka a Martin Čapek a v sobotu fleretista Alexander Choupenitch.

Kordista Jiří Beran
zdroj: AP autor: Tibor Illyes

Na mistrovství Evropy prožívají Češi dobu bronzovou - družstvo kordistů v čele s Beranem uspělo v Tbilisi v roce 2017, loni v Novém Sadu slavil Choupenitch a před měsícem v Düsseldorfu Beran. Na MS ale šermíři naposledy dosáhli na medaili v roce 1985 v Barceloně, kde získal stříbro kordista Jaroslav Jurka.

"Svět je velmi vyrovnaný a bude záležet na detailech. Tři jsme prošli do šedesát čtyřky, což svědčí o tom, že je český šerm velice kvalitní. Byli bychom rádi, aby to vyšlo. Kdokoli z nás může příjemně překvapit," řekl Beran.

"V hlavě mi nerezonuje, že teď musíme mít medaili i ze světa. Někde vzadu věřím, že na to mám, že to chci, ale nenechávám se tím rozhodit. Budu se soustředit na šermířské věci, těch se budu držet a na planši nechám všechno jako na Evropě a věřím, že to přinese úspěch," uvedl Choupenitch, letos na ME šestý.

Mistrovství Evropy a světa se konají krátce po sobě. Proto šermíři a spol. pokračovali po Düsseldrofu v přípravě. Beran si jen krátce před odjezdem do dějiště MS vyrazil do Krkonoš. "Vyčistit si hlavu. Chodil jsem po horách. Bylo ošklivo, často jsem měl na sobě pláštěnku, ale potřeboval jsem trošku nabrat sílu," řekl Beran.

Evropa je koncentrovanější, ale svět je svět

Kvalifikaci zvládl Beran bez větších problémů a přivítal, že jsou na MS před vyřazovacími boji dva dny volna. "V mém věku je pauza příjemná," usmál se sedmatřicetiletý Beran a porovnával evropský a světový šampionát. "Evropa mi přijde koncentrací kvality silnější, ale mistrovství světa je mistrovství světa."

Choupenitch odjel na šampionát v dobrém rozpoložení. I on si poradil se soupeři v kvalifikaci jistě. "Šermovalo se mi dobře," hodnotil pětadvacetiletý fleretista, který se na MS připravoval tradičně v Londýně a minulý týden i v Budapešti.

V šermu jde o zkušenosti

Na mistrovství Evropy prohrál boj o svoji druhou medaili ve čtvrtfinále. Nechal se rozhodit výroky rozhodčího. "Neměl bych to řešit. Na tom jsme pracovali, ale je to běh na dlouho trať. Je náročné to zvládnout, ale nic jiného nezbývá," řekl. A věří, že s přibývajícími zkušenostmi zvládá vypjaté situace lépe. "Šerm je o zkušenostech. Podívejte se na Jirku Berana, je mu 37 a teď šermuje nejlépe."

Obě české hvězdy se těší na skvělou atmosféru ve finálové hale. "Je vyšperkovaná, bude to paráda," řekl Beran s tím, že v Maďarsku patří šerm mezi nejsledovanějších sporty. "Šerm tady táhne, už na kvalifikaci přišlo hodně lidí a teď to bude velké," dodal Choupenitch, kterého přijede povzbudit rodina i kamarádi.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články