Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Florbal střídá v Praze jezdectví. Závody se ale dají přirovnat spíše k F1, říká pořadatel

Jen co stačily odjet špičkové florbalové reprezentace, dorazily do Prahy jezdecké týmy. Už ve čtvrtek začnou v hlavním městě finálové závody Global Champions, v nichž se objeví i domácí Prague Lions. Je Praha na takový závod připravena? A jak náročné je postarat se o komfort čtyřnohých stvoření? Ve Sportovních zprávách odpovídali pořadatel Jan Andrlík a republiková šampionka mladých jezdců Kateřina Kučerová. Přímé přenosy odvysílá ČT sport a web ctsport.cz. Začínáme ve čtvrtek od 20:40.

zdroj: ESC autor: Kateřina Návojová

V Praze proběhne Super Grand Prix jednotlivců i Super Cup družstev, čímž vyvrcholí šestnáctidílná série závodů. "Z našeho pohledu je to úrovní a prestiží srovnatelné s formulí 1. Je to to největší a nejlepší, co v jezdeckém sportu může být," řekl v ČT předseda organizačního výboru Andrlík. Prize money činí 300 milionů korun. "Je to premiéra," dodává.

Obnáší to s sebou ale horečné přípravy. Do haly musí být do čtvrtka, kdy začíná čtvrtfinále, položen speciální povrch, vzniklo také kryté opracoviště, kde se koně budou chystat těsně před startem. A koně budou mít k dispozici též komfortní ustájení se speciálním, velmi kvalitním senem. Nic není ponecháno náhodě, jak se na prestižní podnik této úrovně sluší.

"Je to hodně náročné na infrastrukturu a logistiku. Hlavně však v tom, že na přípravu máme hodně málo času," připomíná Andrlík skutečnost, že v pražské O2 areně, která závody hostí, se jen o několik desítek hodin zpátky ještě proháněli za míčkem florbalisté. Jejich florbalky jsou už ale pryč. Nastal čas koní.

Z věcí, které je nutné připravit, je povrch závodní plochy zřejmě tou nejdůležitější. "Povrch je jeden z největších faktorů. Když je špatný, může to způsobit mnohdy nevratné zranění koně," zamýšlí se Kateřina Kučerová. "Arena bude netradiční, se spoustou diváků a rušivých překážek. Elita bude zvyklá, ale jezdci nižší kategorie možná budou mít problémy," dodává.

Program finále Global Champions začíná ve čtvrtek slavnostním zahájením. Po něm už přijde na řadu čtvrtfinále Super Cupu. V pátek se postoupivší týmy utkají v semifinále, finále pak přijde v neděli. Sobotní program je věnován individuálnímu závodu: Super Grand Prix.

Povrch není jediným úskalím. Velké požadavky se týkají i ustájení koní. "Ze strany pořadatele Global Champions jsou na nás kladeny velké nároky na kvalitu ustájení. Stáje musí být velmi komfortní a dostatečně veliké, musí být vytápěny a vybaveny sprchami s teplou vodou. Je to skutečně náročné," připomíná Andrlík.

Se vším si zatím pořadatelé poradili, jakkoliv to vždy nebylo snadné. "Kritickým bodem je povrch, jeho doprava a instalace. Je to opravdu náročné. Ať už se to týká klimatických podmínek, teplot nebo deště. A pak infrastruktura kolem O2 areny, což je velmi stísněný prostor," vypočítává Andrlík.

Oproti tomu jsou požadavky samotných závodníků "procházkou růžovým sadem". Žádná speciální přání tak pražští pořadatelé řešit nemuseli, jde o rutinní požadavky. "Zatím ne. Většinou jde o standardní požadavky, které Global Champions zajišťuje během celého roku," uzavírá Andrlík.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články