Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Ondra před Tokiem opustí skály a bude trénovat hlavně na stěně

Patří k největším hvězdám sportovního lezení. V přírodě překonává zdánlivě nepřekonatelné, ale s blížícími se olympijskými hrami v Tokiu se začíná soustředit na umělé stěny. V kombinaci, v níž chce za dva roky na OH bojovat o medaile, získal letos na mistrovství světa stříbro.

Kombinace je složená ze tří disciplín. V boulderingu a v lezení na obtížnost patří Ondra k nejlepším na světě, rezervy má v lezení na rychlost, kde mají na standardizované trati specialisté velkou výhodu.  

Pětadvacetiletá hvězda je chce dohnat. "Pro mne je první úkol se ji naučit, abych ji lezl po paměti, a až posléze zlepšovat dynamiku svého těla, v čemž mám rezervy," řekl.  

Ondra ví, na co si má dát pozor. Při lezení dostávají zabrat hlavně ruce, o úspěchu a neúspěchu někdy rozhoduje stav kůže na bříškách prstů. O ty je potřeba pečovat. "Stává se mi, že mám přeschlou kůži, tak vezmu šmirgl papír a musím to obrušovat," vysvětluje, jak pečuje o kůži na prstech.

Je nám líto, video expirovalo.
Lezec Ondra už myslí na OH v Tokiu

Momentálně má úspěšný lezec po sezoně. V listopadu se ale chystá do USA, kde jej čeká masiv El Capitan. Pak si na nějakou dobu od skal odpočine. "Od příští sezony vynechám skály a zaměřím se na lezení na umělé stěně, abych se co nejlépe připravil na léto 2020 na olympijské hry," popsal Ondra své plány.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články