Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Šonka letos poprvé zvítězil, ovládl závod v Budapešti

Martin Šonka slaví první vítězství v letošní sezoně seriálu Red Bull Air Race. Na podunajské trati v Budapešti ovládl Final Four, zaletěl v něm nejlepší čas 57,502 a o více než půl sekundy porazil Francouze Mika Brageota. V celkovém pořadí se tak český pilot posunul na třetí příčku.

Martin Šonka
zdroj: ČTK/AP/ autor: Zsolt Szigetvary

Po diskvalifikacích za technické problémy z úvodních dvou podniků v Abú Zabí a Cannes se Šonka poprvé dostal na stupně vítězů v japonské Čibě.

A teď zpátky na evropské půdě zářil. Šonka sobotní kvalifikaci ovládl a v prvním soutěžním letu mu stačilo absolvovat trať, protože jeho soupeř Matthias Dolderer z Německa neodstartoval.

Je nám líto, video expirovalo.
Šonkův vítězný let v Budapešti s ohlasy a oslavami

Ve finálové osmičce si poradil s Francoisem Le Votem a ve Final Four předvedl to vůbec nejlepší. Ve vertikálních obratech nad hladinou Dunaje neměl konkurenci, a i když trochu bojoval s technickým nastavením svého stroje, s přehledem zvítězil. Připsal si tak třetí triumf v kariéře, první od loňského září.

"Je to neskutečný pocit. Závod v Budapešti je výjimečný, je to pro nás jako Monte Carlo ve formuli 1. A vyhrát právě tady před obrovským davem českých fanoušků, to se jen těžko popisuje. Je to opravdu hodně emocionální, speciální," uvedl Šonka v tiskové zprávě.

"Je to strašně důležité vítězství, protože Matt Hall s Mikem Goulianem nám kvůli špatnému začátku sezony odskočili a teď jsme jejich náskok trochu stáhli. Zároveň jsme všem ukázali, že stále dovedeme být hodně rychlí. Určitě ale víme, že máme co zlepšovat a kam se posouvat," dodal.

Druhý český reprezentant Petr Kopfstein obsadil stejně jako ve Francii a Japonsku deváté místo. Pátý závod seriálu se uskuteční 26. srpna v Kazani.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články