Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Extrémní závody? Když chcete něco zažít, musíte opustit komfortní zónu, říká Matera

Tomáš Matera toho ve světě extrémních sportů zažil už hodně a stále má své nesplněné sny. Tím možná největším je účast na závodu X-Alps, několikadenním klání, které překonává téměř celé pohoří. Adventure závody jsou rozmanité a Materovou doménou je paragliding. Kdy s ním začít? Na to není podle ostříleného závodníka nikdy pozdě.

Tomáš Matera
zdroj: ČT sport

Co Materu na extrémních závodech nejvíc přitahuje? Překonávání komfortní zóny. "Když chce člověk něco zažít, musí se z té zóny dostat. Pak je to mnohem intenzivnější," říká.

Za sebou má bohatou triatlonovou kariéru včetně mistrovství světa v Xterra na Havaji a světový šampionát v duatlonu v italském Rimini. Postupně se Matera dostal k paraglidu a k adventure racingu.

Jeho cílem je účast na závodech Xterra World tour, Adventure race World series, v extrémních multisportech a štafetách, jako jsou Dolomitenmann nebo Elements. V Las Vegas se nedávno účastnil tak trochu jiného klání Happy Mutant. "Většina adventure závodů bývá někde v pustině, kdežto tenhle probíhal v centru Las Vegas v těch největších kasinech," přiblížil Matera.

Je nám líto, video expirovalo.
Paragliding a adventure racing - doména Tomáše Matery

Daří se mu i na domácích závodech. Na mistrovství České republiky v HIKE & FLY měli závodníci za úkol absolvovat zadanou trasu letem na paraglidu či pěšky a museli si po celou dobu nést své paraglidingové vybavení na zádech. Matera obsadil druhé místo.

Zážitků není málo, ale nic není zadarmo. "Není to o tom, aby se tím sportovci snažili uživit," uvedl. Bez finanční a materiální pomoci by se jen těžko obešel.

Podle Matery je dobré se s paraglidingem seznamovat odmalička. "S paraglidingem se může začít od patnácti let. Na kurzech ale potkávám i šedesátileté, takže nikdy není pozdě," podtrhl.

Matera vyhlíží nové mety. Už za necelé dva týdny zamíří do Španělska na ME v adventure racingu, ale jeho snem zůstává závod X-Alps. Trať je dlouhá přes 1000 kilometrů. "Vede přes celé Alpy. X-Alps se jezdí kolem pěti nebo deseti dnů. Záleží na podmínkách," přiblížil Matera. Nic snadného, ale o to větší výzva. Účast je jen na pozvání. "Člověk musí být dobrý pilot, protože podmínky nejsou vždycky ideální. Kromě toho musíte být dobrý vytrvalec," dodal s tím, že výjimkou nejsou ani několik desítek kilometrů dlouhé přesuny.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články