Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Sportovní Oscaři znají své majitele, sošku obdrželi Federer a Williamsová

Rekordní pátou cenu Laureus za vítězství v hlavní kategorii Sportovec roku získal fenomenální švýcarský tenista Roger Federer. Na slavnostním vyhlášení v Monaku navíc šestatřicetiletý staronový lídr světového žebříčku ATP obdržel i ocenění za návrat roku. Mezi ženami dostala sportovního Oscara už počtvrté rovněž tenistka Serena Williamsová z USA.

Roger Federer
zdroj: twitter.com/BBC Sport

Federer vyhrál v loňském roce dva ze čtyř grandslamů - Australian Open a už poosmé Wimbledon - počet titulů z turnajů "velké čtyřky" zaokrouhlil na dvacet. Od 19. února navíc znovu kraluje mužskému okruhu. Ceny Laureus má už z let 2005 až 2008.

V hlavní mužské kategorii byli nominováni také jeho rival Rafael Nadal, fotbalista Cristiano Ronaldo, šampion formule 1 Lewis Hamilton, běžec Mo Farah a cyklista Chris Froome.

Williamsová dokázala v lednu triumfovat na Australian Open a získat třiadvacátou grandslamovou trofej, byť už byla těhotná. Na podzim pak porodila holčičku. Křišťálovou sošku už má doma z let 2003, 2010 a z předloňska.

Spolu s šestatřicetiletou tenistkou se o cenu ucházela její kolegyně Garbiňe Muguruzaová a další tři Američanky - sprinterka Allyson Felixová, plavkyně Katie Ledecká a lyžařka Mikaela Shiffrinová. Šestici nominovaných doplnila jiná atletka Caster Semenyaová z JAR.

Týmem roku byla vyhlášena stáj formule 1 Mercedes, průlomem roku byl zvolen španělský golfista Sergio García a handicapovaným sportovcem švýcarský handbiker Marcel Hug.

Výběr držitelů sportovního Oscara probíhá ve dvou kolech. V prvním vybírá šest finalistů zhruba šedesát sportovních legend, ve druhém kole zvolí vítěze členové akademie. Ceny se udělují od roku 2000.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články