Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Na závodě Sydney–Hobart se opět přepisoval rekord. Pro triumf si dojela jachta Wild Oats XI

Na trůn slavného závodu ze Sydney do Hobartu se po dvou letech opět vrátila maxijachta Wild Oats XI, pro kterou to bylo už deváté vítězství celkově. Loď kapitána Marka Richardse navíc zvládla trasu o délce 630 námořních mil (1170 km) v nejrychlejším čase historie 1 den, 8 hodin, 48 minut a 50 sekund. Maximum loňské vítězné jachty Perpetual Loyal (1:13:31:20) překonala téměř o pět hodin.

Jachta Wild Oats
zdroj: REUTERS autor: Steve Christo

Vítězná posádka svedla těsný souboj s jachtou LDV Comanche, kterou nakonec porazila o necelou půlhodinu. Obě lodi se postaraly o vzrušení už v úterý, kdy do sebe krátce po startu málem narazily. Viníkem byla podle všeho Wild Oats XI a zástupci Comanche mohou podat protest. Mají na to šest hodin po projetí cílem a viníkovi incidentu hrozí minimálně pětiminutová penalizace.

Comanche mohla dlouho v závodě pomýšlet na vítězství. Přes noc si vypracovala vedení až o 20 námořních mil, ale Richardsovi se podařilo jeho loď držet blíže tasmánského pobřeží a převzal vedení.

Obě maxijachty v závěrečných hodinách závodu nabídly fanouškům fascinující podívanou, kdy je od sebe místy dělilo jen několik desítek metrů. Nakonec však Wild Oats XI soupeře setřásla a dojela si po dvouleté přestávce pro vítězství.

Letošního ročníku závodu, jenž se jezdí od roku 1945, se zúčastnilo 102 lodí z 27 zemí.

Je nám líto, video expirovalo.
Jachtařský závod Sydney Hobart začal dramatickým momentem mezi favority
Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články