Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

"Musíš prohrát." Íránský zápasník pod tlakem vzdal duel s Izraelcem

Chtělo by se říct: trpký osud zápasníka. Íránec Ali Réza Karímí na příkaz svého trenéra vzdal na mistrovství světa do 23 let osmifinálový duel, neboť by se v dalším kole střetl se soupeřem z Izraele. Nutno dodat, že to u něj nebylo poprvé. Na druhou stranu je to další vážný případ, ve kterém se projevuje napětí mezi oběma zeměmi. Írán stát Izrael neuznává a zakazuje svým sportovcům utkávat se s izraelskými protivníky.

Duel na MS v zápase do 23 let
zdroj: ČTK/ZUMA

Karímí byl ve volnostylařské kategorii do 86 kg velkým kandidátem na zlato. Bronzový medailista ze seniorského šampionátu v Las Vegas v roce 2015 vedl o víkendu v duelu s ruským soupeřem ve čtvrté minutě 3:2 a směřoval za vítězstvím. Trenér na něj však zakřičel "musíš prohrát" a poté si ho ještě povolal k sobě na konzultaci. Karímí ve zbytku souboje působil odevzdaně a prohrál 3:14.

Že se jednalo o úmysl, potvrdil následně jak zápasník, tak íránské úřady. "Tvoje šlechetné a hrdinské chování na světové soutěži v Polsku, kde jsi se vzdal šance na medaili a stupně vítězů ve prospěch nejvyšších lidských hodnot, si zaslouží pýchu a uznání," napsali představitelé ministerstva. Ocenili Karímího za to, že ze stejného důvodu vzdal už duel na juniorském MS v roce 2013.

"Mohl jsem se jednoduše stát mistrem světa. Měsíce jsem pro to dřel, ale kvůli tomuhle jsem o to přišel. Uznávám, že Izrael je krutý a despotický, ale když naši funkcionáři můžou takhle ignorovat mou práci, to kruté není?" uvedl Karímí, jenž bude po svazu požadovat prémii 60 zlatých mincí (přes 400 tisíc korun) určenou pro mistra světa.

Karímí není zdaleka prvním sportovcem, jenž doplatil na tvrdou linii Íránu proti Izraeli. Letos v srpnu byli například z národního týmu vyřazeni fotbalisté Hadži Safí a Masúd Šodžají, kteří v dresu Panioniosu Atény nastoupili v Evropské lize proti Maccabi Tel Aviv. Hrozí jim kvůli tomu i neúčast na mistrovství světa, kam se Írán probojoval.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články