Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

"Kapesní Herkules" boj o život prohrál. Slavný vzpěrač Süleymanoglu zemřel v 50 letech

Kvůli výšce 147 centimetrů dostal přezdívku "Kapesní Herkules", přesto se Naim Süleymanoglu zařadil k nejslavnějším vzpěračům historie. Ve své kariéře ovládl hned třikrát olympijské hry a měl na kontě i celou řadu dalších úspěchů. Život tureckého reprezentanta vyhasl ale v pouhých 50 letech. Rodák z Bulharska s vážnými potížemi bojoval od začátku října, kdy podstoupil transplantaci jater.

Naim Süleymanoglu
zdroj: ČTK/AP/

Süleymanoglu dlouhodobě trpěl cirhózou jater a jeho stav se prudce zhoršil 25. září, kdy byl po selhání orgánu převezen na jednotku intenzivní péče. Transplantaci podstoupil 6. října poté, co se podařilo najít vhodného dárce. Krátce po operaci ho v nemocnici navštívil turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Bulharský rodák Süleymanoglu byl ve světě vzpírání legendou. Na olympijských hrách triumfoval třikrát za sebou v Soulu, Barceloně (do 60 kg) a v Atlantě (do 64 kg), což se žádnému jinému vzpěrači nepodařilo. Z mistrovství světa měl pět titulů v barvách Turecka, které reprezentoval od roku 1986, a dva ještě z bulharského týmu. Jako jediný vzpěrač dokázal v trhu dostat nad hlavu činku dvaapůlkrát těžší, než byl sám.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články