Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Ruští paralympionici mohou usilovat o Hry v Pchjongčchangu ve čtyřech sportech

Moskva - Mezinárodní paralympijský výbor (IPC) rozhodl, že ruští sportovci ve čtyřech odvětvích mohou usilovat o splnění nominačních kritérií pro účast na zimních paralympijských hrách v Pchjongčchangu. V kvalifikačních soutěžích se tak mohou představit alpští lyžaři, běžci na lyžích, biatlonisté a snowboardisté, podle rozhodnutí však zatím pouze pod neutrální vlajkou. Ruský paralympijský výbor je totiž kvůli dopingovému skandálu nadále suspendován.

Ruští paralympionici na hrách v Soči
zdroj: Reuters autor: Alexander Demianchuk

IPC nyní sportovcům umožní závodit, aby v případě zrušení sankce před březnovou paralympiádou měli dostatek příležitostí se do Koreje kvalifikovat.

Světová antidopingová agentura WADA se má situací v Rusku zabývat na listopadovém zasedání. Vyhodnotí na něm, nakolik země plní podmínky pro zrušení sankcí. Prezident IPC Philip Craven v prohlášení ocenil, že Rusko v boji proti dopingu učinilo pokrok a ze sedmi požadovaných kritérií by pět mohlo být v brzké době splněno.

IPC loni v srpnu vyloučil Rusko z letních paralympijských her v Riu de Janeiro a zákaz startu v mezinárodních soutěžích platí pro ruské handicapované sportovce dodnes. IPC vyvodil přísnější důsledky ze zprávy WADA o dopingu v ruském sportu než Mezinárodní olympijský výbor (MOV). Ten vyloučení Rusů z Her v Riu také zvažoval, ale nakonec tak neučinil a nechal rozhodnutí na jednotlivých sportovních svazech. S výjimkou atletů a vzpěračů ruští sportovci v Brazílii mohli startovat.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články