Rozkrývání dotační kauzy ve sportu: Policie prověřuje komise, které dotace doporučovaly

Události ČT: Detektivové pokračují v rozkrývání kauzy údajných dotačních podvodů ve sportu (zdroj: ČT24)

Národní centrála proti organizovanému zločinu pokračuje v rozkrývání kauzy údajných dotačních podvodů ve sportu. Mimo jiné prověřuje členy jednotlivých hodnotících komisí, kteří doporučovali financování sportovních projektů. V rámci dotační kauzy zatím detektivové stíhají pět lidí a dvě právnické osoby, včetně bývalého předsedy fotbalové asociace Miroslava Pelty a šéfa České unie sportu Miroslava Jansty.

Na ministerstvu školství teď prověřují policisté několik komisí, které projednávaly a doporučovaly dotace. Součástí jejich podkladů mělo být i čestné prohlášení zachovávat mlčenlivost. Prvním obviněným členem komise se stal Jan Boháč, který podle obvinění sdělil Miroslavu Janstovi neveřejnou informaci o výši finanční podpory plánované pro Českou unii sportu.

Obviněný exčlen hodnotící komise ministerstva školství je přitom i generálním sekretářem České unie sportu, která byla nedávno taky obviněna spolu s Janstou.

„Ctíme presumpci nevinny a výkonný výbor jednoznačně řekl, že do skončení nebude ani iniciovat, ani vyžadovat jakékoli personální změny,“ uvedl místopředseda České unie sportu Marek Hájek. „Kdo pochybil? Ten systém nastavuje státní správa a politici. Ti nesou odpovědnost,“ tvrdí Jansta.

Někteří funkcionáři sportovních svazů teď chtějí, aby ministerstvo školství zveřejnilo jména všech lidí v hodnotících komisích. „Vznikly dohady o tom, jak to vlastně bylo před zásahem policie - kdo rozhodoval, jak byly postavené komise,“ podotknul předseda Sdružení sportovních svazů Zdeněk Ertl.

Podle ředitele ministerského odboru sportu Pavla Kaňky ale jména nesdělují, aby nedošlo k narušení policejního vyšetřování.

Detektivové v rámci takzvané sportovní kauzy v současné době prověřují další zhruba dvacítku projektů, počet obviněných tak podle nich nemusí být ještě konečný. Vedle Boháče a Jansty stíhají také expředsedu fotbalové asociace Miroslava Peltu, někdejší náměstkyni ministryně školství Simonu Kratochvílovou a bývalého ředitele odboru sportu Zdeňka Břízu.

Policisté prověřují také Autoklub

Detektivové také stále vyšetřují okolnosti přidělování dotací pro Autoklub, který byl za posledních patnáct let největší příjemce státních peněz v motoristickém sportu. Policie teď zjišťuje, zda kvůli přísunu dotací uměle nenavyšoval počty členů. „Mohu potvrdit, že tímto případem se náš útvar zabývá. Věc je ve stádiu prověřování,“ prohlásil mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej.

Zatímco v roce 2014 uváděl Autoklub asi 90 tisíc členů o rok později to bylo 9 tisíc. Autoklub rozdíly vysvětloval odstraněním nesrovnalostí při digitalizaci. „Já vám na to vůbec nebudu odpovídat,“ uvedl bývalý prezident Autoklubu Roman Ječmínek. Současný šéf Jan Šťovíček se zase k minulosti nehodlá vracet.