Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Slalomáři Hilgertová a Rohan před MS do 23 let: Hlavní je finále, medaile bude třešnička

Praha - Vodní slalomáři mají před sebou mistrovství světa do 23 let. Velké ambice mají zejména vicemistr světa kanoista Lukáš Rohan a také juniorská mistryně světa kajakářka Amálie Hilgertová. Oba mají silnou sportovní podporu od dětství. Lukáš jako syn dvojnásobného stříbrného medailisty Jiřího Rohana, Amálie pak coby neteř legendární slalomářky Štěpánky Hilgertové. "Ani to už moc nevnímáme. Možná je to i výhoda. Člověk má pak větší odhodlání dokázat, že na to má," shodli se pobaveně v rozhovoru pro ČT sport.

Slalomářský šampionát se do Bratislavy vrací po patnácti letech a závodů do 23 let se zúčastní okolo pěti set soutěžících z více než čtyřiceti světových zemí. Mezi výrazné české naděje patří právě Rohan s Hilgertovou, kteří se pomalu prosazují také v seniorské kategorii.

Devatenáctiletá Amálie se v roce 2013 stala juniorskou mistryní světa a medaile sbírala i v dalších letech. V nedávném Světovém poháru dospělých v Augsburgu dokonce předčila předloňskou mistryni světa Kateřinu Kudějovou. Na mistrovství Evropy závodila Hilgertová proti své tetě a nakonec byla osmnáctá.

"Letos jsem jela všechny dosavadní tři Světové poháry, takže jsem trochu unavenější, než bych chtěla, ale budeme mít ještě volno, tak doufám, že to bude dobré," smála se.

Je nám líto, video expirovalo.
Téma SZ: Slalomářské MS do 23 let

Další domácí naději kanoistu Lukáše Rohana trénuje Jiří Prskavec starší. Dvaadvacetiletý závodník se do seniorské reprezentace probojoval už v roce 2014, v juniorské kategorii nasbíral několik cenných kovů.

Zkraje července se zaskvěl na Světovém poháru v německém Markleebergu, kde byl ve finále kategorie C1 šestý a jeho forma jde nahoru. "Do sezony jsem vstoupil hodně dobře. Zajet šesté místo na jiné trati než domácí je pro mě hodnotnější. Je to povzbuzení před vrcholem," uvedl Rohan, který by podle svých slov nerad vyhlašoval zlato dopředu. "Ale musím jet s vysokými ambicemi. Jakákoli medaile je pořád velký úspěch," vzhlíží k šampionátu na Slovensku.

Bratislavský juniorský šampionát ve vodním slalomu začíná v pondělí a vrcholit bude koncem týdne. "Ráda bych byla zase ve finále jako loni, ale holky, co se mnou závodí, jsou všechny hrozně dobré. Budu bojovat o finále a tam už se pak může stát všechno. Vůbec se neodvažuji doufat, že by se mohla medaile podařit, ale byla bych za ni ráda," řekla Hilgertová, kterou vedle třiadvacítek čeká první seniorské mistrovství světa.

Soupeřky mají podle ní plus v tom, že jsou vyježděnější a silnější. "Je tam třeba olympijská medailistka Jessica Foxová z Austrálie. Mám rezervy hlavně ve fyzické síle," přiznala. Navíc jí sedí, když je voda divočejší a nastoupí technika místo síly.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články