Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Čeští reprezentanti selhali v semifinále, v Troji slaví Tasiadis a Chourrautová

Praha – Po sobotní medailové žni, přichází český půst. V semifinále kajakářek neuspěla ani Karolína Galušková, ani úřadující mistryně světa Kateřina Kudějová a stejně se "dařilo" i všem třem českým kanoistům. Triumf mezi kajakářkami vybojovala olympijská šampionka Maialen Chourrautová, mužům kraloval Němec Sideris Tasiadis. Historicky prvními vítězi světového poháru v kategorii smíšených deblkanoí se stal pár Fišerová – Jáně.

Václav Chaloupka
zdroj: ČTK autor: Vondrouš Roman

V závodě smíšených deblkanoí obsadily české posádky všechna tři první místa. Čtvrtá skončila jediná další loď, která do závodu nastoupila.

Čtyřiatřicetiletá Chourrautová, která má vedle zlata z Ria i bronz z OH v Londýně, za sebou díky čisté finálové jízdě nechala o 24 setin Britku Kimberley Woodsovou. Ta rovněž neměla žádnou penalizaci a přidala stříbro k sobotnímu vítězství mezi kanoistkami. Třetí skončila loňská vítězka celkového pořadí Světového poháru Ricarda Funková z Německa. O výhru ji připravily dva šťouchy, se čtyřmi trestnými sekundami ztratila na vítěznou Španělku 3,38 sekundy. 

Ve finále kanoistů nikdo neprojel vytyčenou trať čistě, na stupně vítězů se dostali slalomáři s jedním šťouchem. Nejrychlejší z nich byl sedmadvacetiletý Tasiadis, který porazil o sekundu a půl Slováka Mateje Beňuše, stříbrného olympijského medailistu z Ria. Třetí skončil Ital Raffaello Ivaldi, mistr Evropy do 23 let z roku 2014 a člen bronzové italské hlídky z nedávného seniorského ME. 

Semifinále Čechům nevyšlo

České kajakářky se zatím v této sezoně neprosazují, ve finále chyběly i před dvěma týdny na mistrovství Evropy v Tacenu. Už v páteční kvalifikaci skončily Štěpánka a Amálie Hilgertovy. Galušková obsadila v semifinále devatenáctou příčku a Kudějová, která byla před rokem v Troji šestá, skončila v semifinále se šesti trestnými sekundami třináctá.

Od postupového desátého místa ji dělilo 1,63 sekundy. "Ani bych neřekla, že se mi jelo blbě. Mě to trochu překvapilo, když v půlce říkali, že ztrácím hrozně moc," popisovala po závodě. Před startem vnímala, že kajakářky chybují, takže dotekům nepřikládala velkou váhu. "Asi ty holky na konci bohužel jezdily velmi dobře, takže to nestačilo," doplnila olympijská finalistka.

Sedmadvacetileté kajakářce se od začátku sezony nedaří. "Vlastně i ta nominace. Já jsem sice měla dobrý výsledky, ale s těmi jízdami jsem nebyla spokojená, všude jsem dělala nějaké chyby. Cítím doteď, že to není dobré," svěřila se Kudějová.

Věří, že se to obrátí. "Myslím, že je to teď takový období, každý má špatné období. Myslím, že to přejde a zase se to zlepší. Musím si počkat," doplnila. Následující dva víkendy ji čekají další závody Světového poháru v Německu. Sezonu ale směřuje hlavně k podzimnímu mistrovství světa ve francouzském Pau.

Nejlepším domácím kanoistou v semifinále byl dvanáctý Chaloupka. O postup ho připravily dva šťouchy, za desátým místem zaostal o 1,43 sekundy. Od postupu ho nakonec ale dělila pouhá setina, protože kvůli pochybnostem o tom, zda loď Slováka Mateje Beňuše odpovídala pravidlům, jelo finále jedenáct kanoistů.

Vedle Beňuše, který byl v semifinále čtvrtý, také Francouz Edern le Rouyet. Ten měl o setinu lepší čas než Chaloupka. Další český kanoista Michal Jáně byl devatenáctý a mladíček Lhota po minele hned ve třetí brance obsadil 29. příčku. 

SP ve vodním slalomu v Praze-Troji:

Muži:

C1: 1. Tasiadis (Něm.) 100,36 (2 tr. sekundy), 2. Beňuš (SR) -1,52 (2), 3. Ivaldi (It.) -1,55 (2), ...v semifinále 12. Chaloupka, 19. M. Jáně, 29. Lhota (všichni ČR).

Ženy:

K1: 1. Chourrautová (Šp.) 104,68 (0), 2. Woodsová (Brit.) -0,24 (0), 3. Funková (Něm.) -3,38 (4), ...v semifinále 13. Kudějová, 19. Galušková (obě ČR). 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články