Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Kormidelník Šuma: Duklák prostě Primátorky prohrát nesmí

Praha - Nepřetržitě již od roku 1980 veslařské Primátorky vyhrávají osmiveslice, ve kterých má hlavní zastoupení Dukla Praha. Jinak tomu nebylo ani letos, kdy vyhrála elitní posádka nejlepšího českého klubu, kterou jako veslovod vedl Matyáš Klang. Neopakovala se tak situace z loňského roku, kdy favorizovaná loď složená z nejlepších veslařů Dukly skončila druhá.

Vítězná osmiveslice Dukly
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

"Pro mě osobně je to vždy před závody stejné. Mediálně je to sice vnímané tak, že je některá loď je favorizovaná, pro nás veslaře to není tak jisté. Nejdeme na vodu s tím, že bychom si říkali, že jsme to my, co máme vyhrát. Chodit do závodu s takovým myšlením by vás stáhlo ke dnu," řekl Klang.

Veslař, který příští týden oslaví 26. narozeniny, vyhrál Primátorky potřetí za sebou a popáté v kariéře. Před rokem totiž štrokoval posádku, která favority zaskočila.

"Už ten počet výher začíná být zajímavý. Na Petra Blechu nemám, to bych musel veslovat do sta let, má jich dvanáct a to je hodně daleko, ale už je to fajn. Baví mě to furt stejně," pousmál se Klang.

Pražský rodák, který začínal v Bohemians, byl nakonec veslovodem osmy, přestože podle prvních plánů měl loď vést Lukáš Helešic. "Loni jsem z toho byl strašně unavený, je to náročný post. A my se přece jen potřebujeme soustředit na další závody na dvojce," uvedl Helešic, jenž stabilně závodí s Jakubem Podrazilem.

"Přesednout z osmy zpátky na dvojku není úplně jednoduché. Proto jsem radši sedl na šestku a jenom jsem podporoval stroka," vysvětloval Helešic, jenž před rokem šéfoval v cíli druhé osmě.

Rozhodnutí trenérů Rudolfa Kopřivy a Milana Dolečka staršího ocenil i Klang. "Nevím, jak to bylo původně plánované. Složení posádek se dost měnilo. Možná rozhodlo to, že já jsem zkušenější štrok na osmě, najezdil jsem toho na ní i na světové úrovni hodně," řekl.

"A musím říct, že z mého pohledu bylo hrozně cítit, že ti dva kluci za mnou, Kuba (Podrazil) a Lukáš, jezdí dvojku. Když za vámi sedí dva, kteří vás stoprocentně podpoří, tak se štrokovi jede mnohem lépe. Ve výsledku to bylo platnější, než kdybych já byl na jeho místě," uvedl Klang.

Stejně jako Klang a Martin Basl na loňskou výhru navázal i kormidelník Radek Šuma, jenž po nejspíš již definitivním odchodu legendárního Oldřicha Hejduška do veslařského důchodu převzal na Dukle pozici hlavního kormidelníka.

"Nedá se ale říct, že bych Oldu vystřídal. Nakormidloval toho tolik, že se s ním nemůžu vůbec srovnávat. Uvolnil nám všem místo. Bez něj se Primátorky daleko snáz vyhrávají," pousmál se Šuma.

Stejně jako jeho parťáci si ale uvědomoval, že případná prohra a ukončení vítězné série by znamenalo velký průšvih. "Věřil jsem si, jelikož jsem jel na lodi áčka. Ohrozit nás mohlo společenství, ale jen v případě naší výrazné chyby. Duklák Primátorky prohrát nesmí," podotkl Šuma.

Ten si v programu pražské regaty připsal dvě prvenství. Kormidloval totiž i vítěznou juniorskou osmiveslici. "Dnešek je tak můj nejúspěšnější den na Primátorkách," radoval se sedmnáctiletý kormidelník.

Dukla nakonec druhou posádku, tvořenou veslaři čtyř klubů, porazila o dvě sekundy. "Byli skvěle připravení. Trénoval je Petr Blecha, který to umí. Nejsou to žádní nováčci nebo nazdárci. Jsou to často bývalí dukláci. Například Kuba Makovička loni seděl na vítězné osmě," podotkl Klang.

Přiznal, že očekával ještě větší boj o první místo. "Nejeli tak rychle, jak jsem si myslel, že pojedou. Čekal jsem, že to bude bitva na balonky, až do konce," řekl Klang.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články