Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Dostál vyhrál v Szegedu závod na 500 metrů, Fuksa byl ve sprintu pátý

Szeged - Josef Dostál vyhrál na Světovém poháru v Szegedu závod na 500 metrů. Trojnásobný olympijský medailista si v Maďarsku spravil náladu po sobotním šestém místu na dvojnásobné trati. Čtyřkajak Jan Štěrba, Daniel Havel, Jakub Špicar, Radek Šlouf skončil při své premiéře na nové olympijské trati 500 metrů třetí. Martin Fuksa dojel pátý na 200 metrů a poprvé v sezoně nevyhrál individuální závod.

Josef Dostál
zdroj: Reuters autor: Damir Sagolj

Čtyřiadvacetiletý Dostál v Szegedu zahájil mezinárodní sezonu a na neolympijské pětistovce nedal soupeřům šanci. Druhého Roie Rodrígueze ze Španělska za sebou nechal o 408 tisícin sekundy, třetí byl o další desetinu sekundy zpět Ukrajinec Oleh Kucharyk.

"Původně jsem měl plán pokořit světový rekord, ale bohužel se změnil vítr a foukal proti. Ale podmínky mi vyhovovaly víc než v sobotu, kdy foukalo do zad a byly velké vlny. Musel jsem se snažit až do konce a v cíli jsem byl jen rád, že jsem se podíval kolem a byl jsem první," řekl Dostál.

Mezinárodní sezonu zahajoval v Maďarsku i čtyřkajak ve složení Jan Štěrba, Daniel Havel, Jakub Špicar, Radek Šlouf. Na pětisetmetrové trati nestačila česká posádka jen na Němce a Španěly, na nejrychlejší ztratila přes sekundu.

Je nám líto, video expirovalo.
Vítězství v Szegedu se dočkal i Dostál

"Doufali jsme, že podle tréninkových časů budeme mít na to pohybovat se vepředu, ale nevěděli jsme, s čím přijde konkurence. Teď se nám podařilo prosadit se hned do první trojky a odstup na vítězné Němce, kteří jsou tak trochu vesmírná posádka, nebyl tak dramatický. Dá se s tím pracovat do budoucna, protože jsme zatím trénovali minimálně," uvedl zadák Štěrba.

Čtyřkajak získal na posledních dvou olympijských hrách bronzové medaile ještě na trati 1000 m. Po OH v Riu de Janeiro opustil posádku Dostál, jenž se chce soustředit na individuální závody. Z olympijské sestavy zůstali v lodi Havel a Štěrba, Špicar byl v Riu náhradníkem a Šlouf je loňským mistrem světa do 23 let na delbkajaku.

"Moc nás těší viditelná perspektiva čtyřkajaku i na pětistovce. I když do závodů vlítli sprinteři, kteří jsou schopní ujet o hodně na startu, naši kluci dokážou zúročit technickou souhru a vytrvalost. V Szegedu se prokázalo, že vyrovnanost na pětistovce bude velká a konkurence bude tvrdá. Ale kluci jsou namotivovaní a ukázali, že na to mají," konstatoval reprezentační trenér Pavel Hottmar.

Zisk čtyř medailí v Maďarsku byl pro něj nad očekávání. "Jsem opravdu příjemně překvapený, protože konkurence v Szegedu byla ukrutná. Málokdo očekával tři medaile v olympijských disciplínách, do kterých tady spousta zemí nasadila dvě špičkové lodě," řekl Hottmar.

Fuksa minulý víkend v Montemoru vyhrál kilometr i dvoustovku a v sobotu v Szegedu si připsal na olympijském kilometru další vítězství. Na nejkratší trati ale ztratil 769 tisícin sekundy na vítězného Henrikase Žustautase z Litvy.

Stejně jako před týdnem v Portugalsku absolvoval Fuksa i závod na 500 metrů v deblkanoi s mladším bratrem Petrem a skončili šestí. O jedno místo si tak pohoršili oproti Montemoru, kde společně debutovali na velké mezinárodní akci.

Na olympijské pětistovce obsadily v kategorii C2 sedmé místo Jana Ježová s Lenkou Součkovou, které dojely jedenáct sekund za vítěznými Maďarkami Loncsö Takácsovou a Virág Ballaovou.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články