Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

V červnu vypukne na více než 70 místech Česka olympijský běh

Praha – Olympijský běh, sportovní akce, která loni přilákala k účasti asi 50 000 lidí, zavítá 21. června do více než sedmdesáti koutů České republiky. Tradiční podnik se pravidelně koná v den založení Mezinárodního olympijského výboru. První ročník proběhl v bývalém Československu v roce 1987. 

Je nám líto, video expirovalo.
Českou republikou proběhne olympijský běh

"Tehdy ho startoval Emil Zátopek," vzpomínal na tiskové konferenci předseda ČOV Jiří Kejval. Po celém světě se 21. června oslavuje olympijský den jakoukoli sportovní aktivitou. "Stojí za tím myšlenka, že každý by se měl aspoň trošičku pohnout," dodal Kejval.

Bude spokojený, pokud počet účastníků ve srovnání s loňskem ještě poroste. Česká republika patří k zemím, kde je tato akce velmi populární. "Množství lidí, kteří participují u nás, je v první desítce na světě," pochvaloval si Kejval. Nejrozšířenější jsou olympijské běhy v USA, kde mívají více než čtvrt milionu účastníků.

Před podvečerním olympijským během, jenž bude mít jednotný start v 18 hodin, proběhnou dopoledne školní závody. Loni se do nich zapojilo 219 škol.

Účastníkem tradiční akce bude i moderní pětibojař Jan Kuf, který je společně s kajakářem Vavřincem Hradílkem ambasadorem. "Sice máme čtyři dny nato finále Světového poháru, ale to není problém, už jsem si to zjišťoval," řekl.

Olympijský běh bude rozdělen do kategorií s různou kapacitou, servisem pro běžce i startovným. Registrace je možná prostřednictvím internetových stránek www.olympijskybeh.cz. Část ze startovného bude věnována olympijské nadaci. Ta přispívá na sportování dětí z rodin, které si to nemohou dovolit, nebo z dětských domovů.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články