Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Speciální olympiáda skončila úspěchem. Češi si odváží medaile i zážitky

Schladming (Rakousko) - Speciální olympiádu pro sportovce s mentálním postižením v letošním roce uspořádala rakouská města Schladming, Štýrský Hradec a Ramsau. Čeští závodníci získali na Hrách dvacet sedm medailí – 11 zlatých, 12 stříbrných a čtyři bronzové. Dvakrát zvítězili sjezdař Roman Šejna a snowboardistka Jana Turková. Výsledky ale nejsou hlavním cílem speciálních olympiád.

Speciální olympiáda 2017
zdroj: specialolympics.cz

Dvanáctidenní speciální olympiádu uspořádala rakouská města Štýrský Hradec, Schladming a Ramsau. Her se zúčastnilo bezmála tři tisíce sportovců ze 105 zemí. Češi měli zastoupení v běžeckém a sjezdovém lyžování, snowboardingu a florbalu. Ve všech odvětvích se dokázali prosadit na nejvyšší stupeň.

Speciální olympiády vznikly v šedesátých letech ve Spojených státech. Soutěží na nich sportovci s mentálním postižením, čemuž jsou uzpůsobeny i formáty závodů.

Soupeří se ve skupinách, do kterých jsou závodníci seřazení podle úrovně svých schopností – speciální olympiády tak necíli na "absolutní pořadí", ale spíše na radost z měření svých vlastních sil a překonávání předsudků vůči sportu mentálně postižených.

Zdroj
ČTK, specialolympics.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články