Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

V Praze probíhá kongres EBU, na programu jsou práva sportovního vysílání

Praha - Poprvé v historii probíhá v České republice zasedání EBU - Evropské vysílací unie. Dvoudenního kongresu v Praze se účastní téměř padesát televizních společností z celého kontinentu. Jejich zástupci řeší, jak se vyrovnat s tlakem konkurenčních komerčních televizí, které na trhu přeplácí televizní práva na olympijské hry a další velké akce. Podle generálního ředitele České televize Petra Dvořáka je ale důležité, aby veřejnoprávní média i nadále významné sportovní přenosy nabízela.

Kongres EBU zasedající v Praze
zdroj: ČT sport

Na kongresu, který zasedá v české metropoli, se řeší základní sportovní témata veřejnoprávních televizí. "Velkým cílem shromáždění je navrhnout celkovou globální sportovní strategii, kterou by měly veřejnoprávní instituce a veřejnoprávní média uplatňovat v budoucnu právě při zajišťování sportovních práv," řekl generální ředitel České televize Petr Dvořák.

Zástupci televizních stanic i členové EBU se shodují, že na obrazovky veřejnoprávních programů patří nejen olympijské hry, ale také menšinová sportovní odvětví a sport dětí. "Nejen pro florbal, ale pro každý sport je důležitý televizní zájem, a přímý přenos je třešnička na dortu," potvrdil předseda ČOV Jiří Kejval. "Všechny sporty mají prostor na našich sportovních kanálech, a to je rozdíl mezi komerčními a veřejnoprávními televizemi," dodal prezident EBU Sports Assembly Sven Lescuyer.

Je nám líto, video expirovalo.
V Praze probíhá zasedání Unie veřejnoprávních televizí

Zájem komerční konkurence se soustředí především na sportovní vrcholy. Právě komerční stanice přeplatily na nejbližší čtyři roky Evropskou vysílací unii a omezily tím volně dostupné vysílání z olympijských her. EBU ale zdůrazňuje svou odlišnou roli. "Když veřejnoprávní televize přestanou být prostředníkem mezi sporty a společností, je tu velké riziko, že se zapomene na kulturní stránku sportu," vysvětlil technický ředitel Evropské vysílací unie Stefan Kuerten.

Podle ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřiny Valachové platí, že sport spojuje, posiluje a inspiruje. "Já jsem vždycky moc ráda, když nejenom jako občan, ale také jako ministryně sportu, sleduji, jak sport skrze veřejnoprávní televizi spojuje národ při fandění v rámci velkých sportovních soutěží," řekla Valachová.

zdroj: ČT4

Zástupci jednotlivých médií na kongresu také prezentují své zkušenosti. "Nyní se připravujeme na různé nákupy televizních práv, které člověk nemůže prozrazovat. Jedná se o určitou koordinaci a sdílení si vlastních zkušeností z běžného života," vysvětlil další cíle setkání výkonný ředitel ČT sport Jiří Ponikelský. Program dvoudenního kongresu bude v Praze pokračovat i v pátek. 

Zasedání EBU se koná v České republice poprvé. Podle Jiřího Ponikelského pražský kongres ukazuje, jak je sportovní sekce České televize pro Evropskou vysílací unii důležitá. "Česká televize má se sportem dlouhou tradici a ČT sport má i v evropském srovnání výborné výsledky," dodal na závěr Petr Dvořák. 

Hlavní zprávy

Nejčtenější články