Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Větší nezávislost i tresty přímo od arbitráže. MOV chce změnit boj proti dopingu

Pchjongčchang (Korea) - Mezinárodní olympijský výbor trvá na důslednějším boji proti dopingu. Chce nezávislejší antidopingový systém. Mělo by být dané, kolik testů musejí podstoupit všichni sportovci, kteří chtějí startovat na mistrovství světa nebo olympijských hrách. Tresty by měla udělovat mezinárodní sportovní arbitráž CAS. Je to součástí dvanácti podnětů pro zlepšení boje s dopingem, který na zasedání v korejském Pchjončchangu schválil výkonný výbor MOV.

Prezident MOV Thomas Bach
zdroj: Reuters

WADA silnější a nezávislejší

Návrhy vycházejí z toho, co MOV požadoval již v minulosti. Světová antidopingová agentura (WADA) by měla být silnější a nezávislejší. "Považujeme za absolutně nezbytné mít antidopingový systém, který má stejný odstup od sportovních organizací a národních zájmů," uvedl prezident Mezinárodního olympijského výboru Thomas Bach.

Přesný plán testů

Vedení olympijského hnutí navrhuje vznik nezávislé autority pro testování. Ta by měla vytvořit mezinárodní plán rozložení dopingových zkoušek, který by byl specifický pro každou disciplínu, nikoliv pro sportovní odvětví jako celek. Součástí tohoto plánu by měl být minimální počet testů pro každého sportovce, který má ambici startovat na MS nebo OH. Testy by na žádost této mezinárodní organizace prováděly národní antidopingové organizace.

Trestat by měl CAS

Udělování postihů by mělo být v pravomoci arbitrážního soudu v Lausanne. CAS by měl posuzovat nejen provinění sportovců, trenérů, lékařů a funkcionářů, ale také pochybení sportovních organizací nebo národních antidopingových agentur a laboratoří, které postupují v rozporu s pravidly.

"Nezávislá sankční pravomoc Arbitrážního soudu pro sport, kterou jsme si vyzkoušeli na olympijských hrách v Riu, byla dobrá zkušenost. Nebylo ani jediné odvolání proti rozhodnutí, které tam bylo přijato," uvedl Bach.

Myslí si, že by to prospělo nezávislosti, průhlednosti a jednotnosti posuzování dopingových kauz. Navíc by se na jednom místě rozhodovalo o případech, do kterých je zapleten sportovec i organizace.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články