Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Hokej na zemi

Další impuls před ME, judisté přivezli z Maroka tři medaile

Čeští judisté ještě vylepšili nedávný úspěch z turnaje kontinentálního okruhu v Katovicích, na African Open v Casablance vybojovali dvě stříbra a jeden bronz. "Turnaj nebyl tak silně obsazený, ale medailové výsledky potěší," hodnotil vystoupení reprezentační šéftrenér Petr Lacina.

Judista Michal Horák
zdroj: ČTK autor: Šimánek Vít

Stejně jako v soutěži evropské série v Katovicích startovalo v Maroku pět závodníků. První nasazený kategorie nad 100 kilogramů Michal Horák porazil v opatrném čtvrtfinále Portugalce Silvu na dvě wazari. V semifinále se Španělem Fernandezem pak měl při dvou trestech namále, ale v posledních sekundách kontroval soupeře na wazari a nasadil mu držení. Utkání vyhrál, jenže za cenu poraněného kolena, které už ho nepustilo do bitvy o titul.

"Po konzultaci s trenérem a vzhledem k pokračující přípravě na mistrovství Evropy jsem ve finále nenastoupil," vyprávěl. "Dnes jsem nebyl úplně ve formě. I když jsem se ráno na rozcvičce cítil dobře, v zápasech jsem nenastupoval do chvatů, netvořil a čekal jsem na chyby soupeře."

Další stříbro vybojoval v Casablance Jakub Ječmínek ve třiasedmdesátce. Hned ve svém prvním utkání si připsal cennou výhru nad Arthurem Clergetem po nádherné uchimatě. Jiný Francouz Pierre Duprat se stal jeho posledním soupeřem v turnaji a zároveň jediným přemožitelem. Dvojnásobnému vítězi světové Grand Prix nadělal český judista nejvíce starostí, jenom on vydržel s favoritem na tatami celé čtyři minuty a prohrál na wazari. Jakub Ječmínek vybojoval v kontinentální soutěži kategorie open první medaili v kariéře.

Ivan Petr se v kategorii do 81 kilogramů otřepal ze semifinálové porážky s Portugalcem Martinhem a uspěl v souboji o bronz. Proti Španělu Solanovi skóroval třikrát svou oblíbenou technikou sumi gaeši a zopakoval tak umístění z loňského turnaje evropského okruhu v Praze.

V konkurenci judistů z devatenácti zemí v mužských kategoriích obsadili čeští reprezentanti v Casablance výborné třetí místo v hodnocení národů. "Je to pro nás dobrý impulz a skvělá zápasová příprava před mistrovstvím Evropy," kvitoval šéftrenér Lacina. Evropský šampionát ve Varšavě se koná od 20. do 23. dubna.

Výsledky African Open mužů, Casablanca (18.-19. března):

-60 kg: 1. Florimont (Fr.)... 7. David Pulkrábek

-66 kg: 1. Azema (Fr.)

-73 kg: 1. Duprat (Fr.), 2. Jakub Ječmínek

-81 kg: 1. Kermarrec (Fr.), 2. Martinho (Port.), 3. Ivan Petr

-90 kg: 1. Šerazadišvili (Šp.)... 5. David Klammert

-100 kg: 1. Iddir (Fr.)

+100 kg: 1. Zalagh (Fr.), 2. Michal Horák

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články