Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Hokej na zemi

Lezec Ondra: Navrhovaný formát olympijské disciplíny je paskvil

Québec (Kanada)/Praha - 11. března se uskuteční kongres v kanadském Québecu, na kterém bude Mezinárodní federace sportovního lezení (IFSC) schvalovat formát olympijské soutěže. V plánu je závod v kombinované soutěži složené z lezení na obtížnost, boulderingu a lezení na rychlost. Lezci, které čeká v Tokiu v roce 2020 olympijská premiéra, jsou však proti návrhu a kritikou nešetří ani český zástupce Adam Ondra.

Adam Ondra na Dawn Wall
zdroj: Heinz Zak

Špičkových výsledků v rychlosti totiž dosahují specialisté, kteří intenzivně nacvičují předem danou trať. Tato disciplína má úplně jiný charakter než zbývající dvě. Návrh na kombinovanou soutěž se nelíbí ani českému lezci Adamu Ondrovi, který patří mezi absolutní světovou špičku v lezení na obtížnost i v boulderingu. "Konsensus je, že ten navrhovaný formát je paskvil. Ale musí se ocenit, že je lezení vůbec na olympiádě," řekl.

Zatím není jasné, jak mezinárodní federace nastaví význam jednotlivých disciplín pro celkové hodnocení. "Lezecká federace se chová jak tajemný hrad v Karpatech. Ještě není jisté, jak se to bude počítat," uvedl trojnásobný vítěz celkového hodnocení Světového poháru.

Konkrétní návrh mělo vedení světového lezectví představit loni na mistrovství světa v Paříži, ale k podrobnostem se funkcionáři tehdy nedostali. "Většina návrhů, se kterými mezinárodní federace přišla, narazila na poměrně zdrcující kritiku ze strany sportovců," poznamenal Ondra.

Formát kombinované soutěže, který mezinárodní federace v sobotu schválí, se bude poprvé testovat na mistrovství světa v příštím roce. Ondra zvažuje, jak případně upraví přípravu.

"Trošku se asi na tu rychlost podívám. Ale ani olympiáda není dostatečné lákadlo k tomu, abych se jí věnoval intenzivně," řekl čtyřnásobný mistr světa, který se loni proslavil přelezem patrně nejtěžší vícedélkové cesty světa Dawn Wall v masivu El Capitan v Yosemitském národním parku v USA.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články