Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Přiznala doping. Anceliovičová nyní v čele ruské antidopingové agentury končí

Moskva – Anna Anceliovičová už není ředitelkou ruské antidopingové agentury RUSADA. Na svůj post, ve kterém byla od konce roku 2015, rezignovala a dozorčí rada vybere jejího nástupce do čtvrtka. Anceliovičová v prosinci přiznala, že v Rusku existoval státem řízený dopingový program, později však uvedla, že její slova byla vytržena z kontextu.

Anna Anceliovičová
zdroj: Reuters autor: Sergei Karpukhin

Podle prosincového vyjádření Anceliovičové v americkém tisku zaměstnanci RUSADA systematicky a dlouhodobě vyměňovali vzorky moči, reprezentantům také dodávali prostředky na zvýšení výkonnosti. Taková obvinění předtím kolovala už řadu měsíců, ruští činovníci je však vehementně popírali.

Z její výpovědi dále vyplynulo, že do systému byla zapojena i Federální služba bezpečnosti, nástupce sovětské tajné policie KGB. Její příslušníci měli na starost výměnu vzorků v dopingové laboratoři, a to i během domácí zimní olympiády v Soči 2014. Ministerstvo sportu pak po dlouhé roky zajišťovalo čisté vzorky předních sportovců, kteří užívali zakázané prostředky.

Světová atletická asociace IAAF už v listopadu 2015 zakázala ruským reprezentantům start na všech svých akcích, tento postih trvá dodnes. Podle Mezinárodní antidopingové agentury WADA profitovalo z ruského dopingového programu více než 1000 sportovců ve 30 odvětvích. Rusové si tak pomohli k medailím na zimní olympiádě v Soči, na letních Hrách 2012 v Londýně nebo na světovém šampionátu atletů v Moskvě 2013.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články