Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Mezinárodní závody spřežení CAI Kladruby nad Labem

V duhovém bude dále van Aert, Boroš si splnil cíl sedmou příčkou

Bieles (Lucembursko) – Belgičtí fanoušci budou z lucemburského Bielesu odjíždět spokojeni. Jejich favorit Wout van Aert vyhrál závěrečný závod mužské kategorie Elite, když na náročné trati využil defektů svého nizozemského rivala Mathieua van der Poela. Na třetí příčce dorazil do cíle další Belgičan Kevin Pauwels. Michael Boroš si splnil svůj cíl, když dokončil jako sedmý.

Wout van Aert
zdroj: ČTK/BELGA autor: DAVID STOCKMAN

Van der Poel vyrazil hned v začátku závodu dopředu a brzy si vypracoval náskok, který se postupně rozrůstal. Jediný, kdo se s ním dokázal držet, byl Kevin Pauwels, avšak toho v závěru prvního kola zdržel defekt. Start se nepovedl van Aertovi, ale mistr světa z loňského roku se nenechal rozhodit a prokousával se stále výš a výš.

Skvělý technik van der Poel i přes ztrátu, kterou nabral dvojnásobnou výměnou kola, ukazoval, že mu technická trať svědčí lépe než spíše silově zaměřenému van Aertovi. Belgičan se ale nechtěl vzdát a přece jen se ke svému rivalovi pozvolna blížil. Definitivně ho dostihl poté, co nizozemská jednička potřetí musela měnit kolo.

Šance pro van Aerta přišla v okamžiku, kdy jeho konkurent počtvrté (!) píchl a s prázdnou zadní galuskou musel jet dlouhé stovky metrů předtím, než se dostal do depa. Nizozemec ztratil zhruba dvacet vteřin a musel zmobilizovat všechny síly, jestli se chtěl ještě vedoucímu závodníkovi přiblížit. Musel spoléhat na to, že van Aert bude ztrácet v technických pasážích a eventuálně mu dojdou v závěru síly.

Byl to ale van der Poel, kdo ztrácel. Rozdíl mezi oběma závodníky narostl na půl minuty a v té době už začínalo být jasné, že pokud nedojde u Belgičana k defektu, nejspíš obhájí svůj titul šampiona. Vypadal lépe, a když v nájezdu do posledního osmého kola vedl o čtyřicet vteřin, mohli už belgičtí fanoušci hromadně kupovat kelímky s pivem. Jejich radost pak ještě zvýraznil bronzový Pauwels, který předstihl Larse Van Der Haara.

Boroš začal skvěle a držel se v nejlepší desítce, avšak ve druhém okruhu přišel problém s technikou – český šampion výrazně ztratil a jeho šance na umístění mezi elitou se podstatně vzdálily. Boroš se ale postupně prokousával dopředu a využíval defektů svých soupeřů. V šestém kole se dostal už na osmou příčku a vyhlížel sedmého Michaela Vanthourenhouta. Statečně se držel i Jan Nesvadba, který jel v polovině druhé desítky.

Když se zablácený Boroš vynořil po hodině a několika málo minutách v cílové rovince, nemohl jet na svém kole a odrážel se od země jednou nohou. Bez převodovky, ale šťastně sedmý – tak absolvoval český šampion MS. Český úspěch navíc podtrhl jedenáctým místem Nesvadba

Michael Boroš: "Měl jsem v prvním kole defekt a navíc blbě hned za depem, takže jsem jel půlku okruhu na prázdném kole. Vypadalo to beznadějně, ale viděl jsem, že mají všichni dost problémů, tak jsem to nevzdával. Je jen škoda, že to bylo v prvním kole, když se to dělilo. Start se mi dneska vydařil, byl jsem tam v desítce. Žádné jiné chyby tam pak nebyly, jsem moc spokojený jak s výkonem, tak s výsledkem."

"Na začátku závodu jsem si pomyslel, že se dnes pojede pouze o druhé místo, ale ve druhém okruhu jsem našel rytmus. Chtěl jsem tady odevzdat během té hodiny úplně všechno. Něco jako Mathieův defekt jsem samozřejmě nemohl čekat a je škoda, že měl takovou smůlu. Já jsem moc šťastný za svůj druhý titul," řekl van Aert.

"Není nic radostného ztratit závod kvůli takové smůle. Je to největší zklamání mojí dosavadní kariéry," prohlásil zdrcený van der Poel, aniž by chtěl z nepřízně štěstěny vinit lucemburský okruh. "I třeba v Namuru je spousta kamenů. Byl to tady skutečný závod v terénu. Ale těch defektů bylo opravdu příliš. A stojí pak hrozně moc sil a energie," dodal van der Poel, jenž byl světovým šampionem před van Aertem v roce 2015.

"Jsem spokojený, jen škoda těch deseti přede mnou. Jel jsem absolutně v klidu, bavili jsme se o tom, že bude asi dost defektů. Proto jsem se snažil jet stále stejně, svoji stopu a odpočíval jsem, kde jsem to měl přečtené. Jel jsem čistě, bez problémů a těžil jsem z techniky," svěřil se s radostnými pocity Nesvadba.

Mistrovství světa v cyklokrosu v Bieles (Lucembursko):

Muži elite (24,67 km): 1. Van Aert (Belg.) 1:02:08, 2. M. Van der Poel (Niz.) -44, 3. Pauwels (Belg.) -2:09, 4. Van der Haar -2:52, 5. Van Kessel (oba Niz.) -3:09, 6. L. Sweeck (Belg.) -3:29, 7. Boroš -3:47, 8. Vermeersch (Belg.) -4:02, 9. Zahner (Švýc.) -4:08, 10. Weber (Něm.) -4:29, 11. Nesvadba -4:50, ...22. Hekele -6:26, 26. Paprstka -6:49, 39. Malík -2 kola.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články