Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Coville obeplul sám a bez přestávky celou zeměkouli, rekord vylepšil o osm dní

Paříž - 49 dní, 3 hodiny, 7 minut a 36 vteřin. Tak dlouho trvalo francouzskému jachtaři Thomasi Covilleovi, než obeplul celou zeměkouli, a stanovil tak nový světový rekord v sóloplavbě kolem světa bez přestávky. Osm let staré maximum krajana Francise Joyona překonal o osm dní a deset hodin. 

Je nám líto, video expirovalo.
Sám a bez přestávky, Coville nejrychleji obeplul svět

Osmačtyřicetiletý dobrodruh, otec dvou dětí, absolvoval výpravu na 31 metrů dlouhém a 21 metrů širokém trimaránu čili třítrupé stabilní lodi. Do cíle u bretaňského pobřeží dorazil na jachtě jménem Sodebo Ultim v neděli večer.

Byl to jeho pátý pokus o zdolání rekordu. Při předchozích čtyřech musel buď udělat přestávku, nebo za rekordním časem zaostal. Nyní ho největší potíže zastihly v Indickém oceánu, kde čelil až deset metrů vysokým vlnám.

"Psychicky jsem byl nahoře i dole, ale upínal jsem se ke svému cíli," řekl Coville po přistání v rozhovoru pro deník Le Parisien. Během celé plavby prý nespal v kuse déle než tři hodiny. "Fyzicky jsem už moc dál jít nemohl. Teď se chci ze všeho nejvíc vyspat," přál si.

Námořníkovi pogratuloval i francouzský prezident Francois Hollande, jenž jeho výkon označil za "plný odvahy". 

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články