Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Česko - Arménie

Do kalendáře WorldTour se vrací čínský etapový závod

Peking – Po třech letech se do cyklistické WorldTour vrátí čínský závod. Mezinárodní cyklistická unie (UCI) již potvrdila, že do kalendáře pro rok 2017 zařadí šestidenní etapový závod Kolem Kuang-si. Čína posiluje svou pozici v silniční cyklistice, ve hře je totiž i udělení prvodivizní licence pro čínskou stáj TJ Sport.

Čínská provincie Kuang-si
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Gao Dongfeng

Závod Kolem Pekingu, který je součástí nejvyšší divize, mezi lety 2011 až 2014 nepatřil k nejoblíbenějším podnikům. Svůj díl na tom mělo jak jeho zařazení až na podzimní měsíce, kdy sezona už končí, tak znečištěné ovzduší i vzdálenost – závodníkům se nechtělo cestovat tisíce kilometrů do dějiště závodu, který navíc nebyl nikterak prestižní a působil jako umělý výmysl. Když před třemi lety skončil, nikdo si příliš nestěžoval.

Myšlenka na čínský etapový závod je tu ale nyní zpátky. V Číně se sice jezdí závod Kolem jezera Čching-chaj, ten ale nepatří do okruhu WorldTour a objíždí ho spíše druhořadé týmy. Naproti tomu závod Kolem Kuang-si poblíž hranic s Vietnamem má jen ty nejvyšší ambice, které nyní potvrdila i UCI.

Jde o projekt nejbohatšího čínského businessmana Wang Ťien-lina, jehož společnost Wanda Sports získává v cyklistickém prostředí čím dál větší vliv. Ve zkratce je možné říct, že UCI chce proniknout se silniční cyklistikou na čínský trh – a Wangova Wanda Sports je její zkratkou. 

Wang Ťien-lin je považován za nejbohatšího Číňana se jměním více než 32 miliard dolarů (815 miliard korun). Jeho ambice jsou i ve světě vytrvalostních sportů, čímž se podobá bahrajnskému šejchu Nasserovi (//sport/exkluzivne-na-ct-sport/343248-blog-proc-by-nas-melo-zajimat-zakulisi-bahrajnskeho-cyklistickeho-zazraku). Wang se v minulých letech pokoušel o koupi Tour de France i Giro d'italia, v obou případech nebyl úspěšný. Je majitelem mj. i série triatlonových závodů Ironman.

Obě strany tak uzavřely dohodu, jejíž součástí je kromě zmíněného závodu také závod žen (od roku 2018), vybudování cyklistického centra (podobného tomu, které má UCI ve švýcarském městě Aigle), organizace výročních galavečerů UCI či dotování školních cyklistických programů.

Zdroj
ČT sport, velonews

Hlavní zprávy

Nejčtenější články