Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Judisty čeká příští rok ME bez Krpálka, Ježek si konec kariéry rozmyslel

Praha – Galavečerem Judo Show Cup, v rámci kterého byl Lukáš Krpálek už podeváté vyhlášen judistou roku, vyvrcholily oslavy 80 let českého juda. Klasický úpolový sport má u nás za sebou jednu z nejúspěšnějších sezon v historii, a to zejména zásluhou Krpálkovy zlaté olympijské medaile z brazilského Ria. Nejlepší český judista současnosti ale začátek následující sezony po přechodu do vyšší hmotnostní kategorie vynechá a nezúčastní se ani mistrovství Evropy. Naopak další olympionik Jaroslav Ježek si konec kariéry zatím rozmyslel.

zdroj: ČT4

Za zlatou éru českého juda byla přitom dosud považována 80. léta, kdy Vladimír Kocman získal na olympiádě v Moskvě až do letoška jedinou českou medaili a z vrcholných judistických akcí vozili medaile také Jiří Sosna nebo Pavel Petřikov starší. "Sešla se tehdy skvělá generace, získali jsme medaile na mistrovství světa i Evropy, ale dnes už nad tím vším ční Lukáš Krpálek," říká svazový trenér Petr Lacina.

S výjimkou Krpálka se ale jinak českým závodníkům na olympijském tatami letos příliš nedařilo a Ježek po zklamání z vyřazení v 1. kole původně ohlásil konec kariéry. "Po tom nepovedeném olympijském turnaji u něj převážily negativní emoce, ale nakonec bude pokračovat," objasňuje Lacina. "Jinak ale máme vyrovnaný tým, který třeba bude příští rok na mistrovství Evropy obhajovat páté místo v kategorii družstev," dodává Lacina.

Je nám líto, video expirovalo.
Lacina: Krpálek ční nad všemi judistickými úspěchy minulosti

Českému judu se daří i na funkcionářském poli, historicky první československý judista na MS Michal Vachun je místopředsedou Evropské unie juda a Vladimír Bárta pak hlavním sportovním ředitelem světové federace. "Oba jsou motorem rozvoje a progrese juda, do kterého v posledních letech míří mnohem více finančních prostředků a třeba na posledních olympijských hrách bylo judo třetím nejpočetněji zastoupeným sportem," vysvětluje místopředseda českého svazu Petr Smolík.

Druhým rokem pod patronátem českého svazu probíhá projekt Judo do škol. "V současné době probíhá na osmnácti školách, kde máme zapojených víc než 1300 dětí. Samozřejmě by bylo ideální najít nového Krpálka, ale je to hlavně o tom, aby se děti se sportem seznámily, naučily se třeba padat a když je to bude bavit a budou to chtít dělat víc, tak se později mohou dostat do nějakého klubu," přibližuje projekt Smolík.

V poolympijské sezoně mají judisté vedle dubnového mistrovství Evropy, které však Lukáš Krpálek ještě vynechá, na programu i mistrovství světa, a blíží se také start nové olympijské kvalifikace. "Pro náš sport je to poměrně specifická a náročná situace, protože kvalifikace začíná už v květnu 2018 a bude trvat celé dva roky," doplňuje Lacina. 

Hlavní zprávy

Nejčtenější články