Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Jasná volba. Zlatý Krpálek je judistou roku

Praha  - Olympijský vítěz Lukáš Krpálek se podle očekávání stal českým judistou roku. Anketu Českého svazu juda vyhrál už podeváté za sebou, za ním se umístili další dva olympionici Pavel Petřikov a Jaromír Ježek. Výsledky byly oznámeny v rámci finále extraligy Judo Show Cupu. Vítězství v něm slavily Vršovice, které porazily USK Praha bez Krpálka 3:2.

Judista Lukáš Krpálek se zlatou medailí z OH v Riu de Janeiro
zdroj: REUTERS autor: Stoyan Nenov

Šestadvacetiletý Krpálek byl i v předchozích letech jasným favoritem, ale tentokrát o jeho vítězství v anketě nebylo pochyb. V srpnu dosáhl na největší úspěch v historii českého juda, když na olympijských hrách v Riu de Janeiro ani jednou nezaváhal a získal jedinou českou zlatou medaili.

Definitivně tak potvrdil roli nejlepšího českého judisty v historii a stal se celostátní sportovní celebritou. Kromě toho získal i bronz na Masters, stříbro na Grand Slamu v Abú Zabí a zlato na Světovém poháru v Praze.

"Těžko říct, zda je to cennější triumf než ty předchozí. Každý rok přinesl nějaké úspěchy a byl docela těžký. Samozřejmě když se povede takový úspěch jako v Riu, tak to patří k těm nejpamátnějším rokům," řekl Krpálek. "Když jsem v roce 2014 vyhrál mistrovství světa, tak jsem si říkal, že to bude stoprocentně můj nejúspěšnější rok. Ale tento rok to možná i předčil," dodal.

Je nám líto, video expirovalo.
USK bez Krpálka nestačilo ve finále extraligy na Vršovice

Po poolympijském odpočinku už chce znovu naplno začít s přípravou. "Minulý týden jsme se vrátil z dovolené, teď se do toho chci obout a pořádně trénovat. Rád bych v únoru startoval na nějakém větším závodě. Tam chci být stoprocentně připravený a pokusit se vyhrát medaili. Hmotnost mám teď tak 113 kg, což je super. Doufám, že ještě půjde nahoru a na mistrovství světa v Budapešti už budu v nejlepší formě," prohlásil Krpálek.

Třicetiletému Petřikovovi ani životní sezona nestačila na lepší než druhé místo. Reprezentant z Hradce Králové za posledních dvanáct měsíců vyhrál dva turnaje Světového poháru a pravidelně se umisťoval do devátého místa, na kterém skončil na mistrovství Evropy i na olympijských hrách.

Pavel Petřikov
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

Třetí z olympioniků Ježek sice nezačal rok ideálně i vinou zranění, ale v březnu byl třetí na Světovém poháru v Casablance a v květnu skončil druhý na Grand Prix v Almaty. Na poslední chvíli si vybojoval účast v Riu, kde se mohl rozloučit s kariérou.

Čtvrté místo připadlo Jaromíru Musilovi, který byl sedmý na ME a druhý na SP v Praze. Pátý byl mistr Evropy do 23 let David Klammert a šesté místo obsadila dorostenka Renata Zachová, která ovládla dva juniorské Evropské poháry. Zachová se stala i vítězkou kategorie mezi kadety, nejlepším juniorem byl vyhlášen Tomáš Binhak.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články