Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Carlsen i s černými znovu útočil, Karjakin ze všech pastí vyklouzl

New York – Urputný boj o titul mistra světa v šachu pokračuje. Čtvrtý zápas, čtvrtá remíza. Diváci sledovali další šachový maraton, který skončil smírně až po 94 tazích a více než šesti hodinách hry. Aktivnější v něm byl opět norský mistr světa Magnus Carlsen, přestože hrál černými. Ruský vyzývatel Sergej Karjakin však ze všech jeho léček znovu vyklouzl.

Sergej Karjakin a Magnus Carlsen
zdroj: ČTK/AP

Potřetí v řadě aktéři zvolili španělskou hru a norský velmistr si v ní trpělivě budoval malou výhodu. S obapolnými střelci proti soupeřově střelci a jezdci měl podle analytiků blízko k prvnímu vítězství.

Ale ve 45. tahu nezvolil optimální řešení a dovolil Karjakinovi vybudovat obranný val, který už Nor nedokázal překonat.

"Fantastické," odpověděl Karjakin na otázku, co si myslí o poslední partii. Naopak Carlsen neskrýval rozčarování. "Skutečně věřím, že je lepší útočit než bránit," opáčil lakonicky obhájce titulu.

Je nám líto, video expirovalo.
Karjakin drží s Carlsenem stav 2:2

Carlsen není nadšen ani ze systému soutěže. Po dvou kláních je na programu volný den. Nor by pokračoval nejraději bez pauzy. Proč si nezahrát další šestihodinovou partii? "Šachy jsou náročná hra," prohlásil Carlsen.

Po první třetině z dvanácti partií je stav nerozhodný 2:2. Pátá partie se bude hrát po dni volna ve čtvrtek a začínat bude Carlsen.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články