Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Trompovského zahájení dovedlo Carlsena k úvodní remíze s Karjakinem

New York – Nejmladší souboj o titul mistra světa začal remízou. Současný držitel titulu Magnus Carlsen předvedl nezvyklé zahájení, se kterým měl jeho vyzyvatel Sergej Karjakin hodně práce. Nakonec se mu ale podařilo po čtyřech hodinách a 42 tazích partii dovést k remíze. Přečtěte si profil obou šachistů. On-line přenosy partií sledujte ZDE.

Woody Harrelson během zahájení zápasu o mistra světa
zdroj: Reuters

Utkání historicky nejmladších kandidátů na titul světového šampiona (Carlsenovi je 25 let, Karjakin je o rok starší) zahájil herec Woody Harrelson, který v minulosti dokázal remizovat s Garrym Kasparovem. To ale nebylo to největší překvapení.

Norský velmistr Carlsen, který měl výhodu bílých figur, totiž zvolil velmi netradiční úvod. Trompovského zahájení se podle expertů hrálo v zápasech o titul mistra světa jen jednou, kdy jím Ind Višvanáthan Ánand v roce 1998 porazil Rusa Karpova. 

Karjakin také musel hodně přemýšlet, jak nezvyklé variantě čelit, a nad šestým tahem strávil dvacet minut. Výměnami figur se mu podařilo pozici zjednodušit a Carlsen se v koncovce jezdce proti střelci musel smířit s remízou. Na programu bude nyní druhá z celkem dvanácti partií, výhodu zahájení bude mít Karjakin.

Zápas o titul mistra světa mezi Magnusem Carlsenem a Sergejem Karjakinem
zdroj: Reuters

Trompovského zahájení nemělo s Trumpem nic společného, říká Carlsen

Karjakin po partii odmítl, že by ho netradiční zahájení překvapilo. "Nebylo to z mého pohledu revoluční," říkal. Jeho soupeř připustil, že nedokázal černému způsobit větší potíže. "Jsem rád, že jsme začali hrát. Krom toho se ale nic moc zvláštního nestalo. Nedokázal jsem ho vážněji ohrozit," přiznal. 

Po partii musel Carlsen reagovat i na podobnost mezi názvem zahájení a jménem zvoleného prezidenta Spojených států Donaldem Trumpem. "Kdybych věděl, kolik lidí se mě na to bude ptát, začal bych něčím jiným," smetl to ovšem lakonicky ze stolu Carlsen.

Je nám líto, video expirovalo.
Magazín V šachu o zápasu o mistra světa
Zdroj
ČTK, ČT sport, chess.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články