Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Liga mistrů UEFA

Váňův návrat na Velkou pardubickou se letos neuskuteční, není spokojen s koněm

Pardubice – Chtěl se opět vrátit mezi účastníky Velké pardubické, osminásobný vítěz Josef Váňa však nakonec na startovní listině bude chybět. Legendárnímu žokejovi a rekordmanovi závodu se nelíbí forma koně Rabbit Hawk Winga, z něhož spadl ve čtvrté kvalifikaci. Letošní 126. ročník se uskuteční v neděli 9. října a sledovat ho budete moci na ČT sport nebo na našem webu.

Sport
zdroj: ČT4

"Zkusíme to za rok, když mi bude 65 let. Já se dám zatím do pořádku, pokud to půjde, a kůň bude mít víc zkušeností," uvedl pro server isport.cz Váňa.

Váňa předloni ukončil kariéru a loňskou Velkou pardubickou sledoval jen z hlediště. Už na konci roku ale plánoval návrat. S osmiletým ryzákem Rabbit Hawk Wing ze stáje Rabbit Trhový Štěpánov absolvovali červnovou kvalifikaci a skončili sedmí.

Jeli i čtvrtou kvalifikaci, v níž na čtvrté překážce Váňa vypadl ze sedla. "Před skokem si přišlápl. Šel jakoby na hlavu, já jsem ho předběhl a vyletěl jsem z toho. Pro mého koně musí být Taxis jako proutěná překážka," přiznal poté Váňa, že se mu kůň nezdá.

Ještě ho zkoušel v závěrečné skokové přípravě a pak se definitivně rozhodl, že letos se s Rabbitem Hawk Wing na start slavné steeplechase nepostaví. Páteční losování čísel se tak uskuteční bez nich. Z pozice trenéra Váňa pošle na start Velké pardubické trojici koní Ange Guardian, Rabbit Well a Zarif.

Před sezonou byl Váňa psychicky připraven také na variantu, že se svého srdcového dostihu nezúčastní. "Pokud nebudu cítit, že to má cenu, tak to klidně uzavřu uprostřed sezony. V tom nebudu mít určitě problém," řekl v dubnu.

Velkou pardubickou jel osmadvacetkrát a vynechal jen ročníky 2000, 2007 a 2015. Čtyřikrát vyhrál s Železníkem v letech 1987, 1988, 1989 a 1991, jednou s Vronským (1997) a tři vítězství přidal v letech 2009, 2010 a 2011 s Tiumenem.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články