Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Kajakář Havel: Rád bych na náplavce uspořádal závod světové špičky

Praha - Se čtyřkajakem už má na svém kontě dvě bronzové medaile z olympijských her, přičemž tu druhou z Ria vybojoval po obrovském trápení a rozpacích. Nyní si Daniel Havel užívá oslav, zároveň ale i čeká narození svého prvního dítěte a plánuje uspořádat závod světové kajakářské špičky v atraktivním prostoru pražské náplavky.

Je nám líto, video expirovalo.
Kajakář Havel: Cennější je pro mě medaile z Ria

Zatímco celý týden v Praze probíhá vodácký týden, rychlostní kanoisté a kajakáři akci podobného rázu nemají. I to vyprovokovalo bronzového medailistu z Londýna i Ria Daniela Havla k tomu, že by uspořádal závod, který by zpopularizoval rychlostní kanoistiku i v Praze. "Rád bych, aby se mi podařilo něco podobného, co uspořádal Vávra Hradilek pro slalomáře," sní Havel.

"Jejich závod se uskutečnil tento týden a ten můj by byl takový krátký sprint na sto metrů. Chtěl bych pozvat úzkou světovou špičku a přiblížit Praze náš sport, protože náš závodní kanál je v Račicích asi půl hodiny cesty od Prahy," plánuje Havel. "Takže bych byl rád, kdyby byl nějaký podobný závod v centru Prahy na náplavce. Zatím je to v úplných počátcích. Promyšlené už to mám dlouho, ale zatím se zjišťují možnosti. Doufám, že se to povede uskutečnit," doufá.

Když si měl Havel vybrat mezi bronzem z Londýna a Ria, cennější je pro něj cenný kov z Brazílie. "Obhajoba je vždy těžší než překvapování. Souvisí to taky s tím, co předcházelo tomu závodu, kdy jsem kvůli potížím vůbec nemusel jet," popisuje Havel své trable, které předcházely bronzové jízdě.

"Nakonec jsem rád a děkuju klukům, že se za mě postavili v té chvíli, kdy se rozhodovalo, jestli pojedu já nebo náhradník Kuba Špicar, za to jim vděčím," vzkazuje svým parťákům ze čtyřkajaku.

Ten v Riu skončil těsně za druhými Slováky. "Padala tam slova o tom, že Němci mají štěstí, že už není Československo," směje se Havel. "S klukama ze Slovenska se známe moc dobře a vždy je to s nimi takové špičkování. Je tam zdravá rivalita v kamarádském duchu," doplňuje.

Havla ale čeká i další životní změna, s manželkou čekají prvního potomka. Rodinný klan Doktorů se tak rozroste o dalšího člena, Havlova partnerka je totiž neteří dvojnásobného zlatého medailisty z Atlanty Martina Doktora.

Klan Doktorů přitom není jediným, který má v Česku v rychlostní kanoistice velkou tradici. "Jeden z dalších největších kanoistických klanů je klan rodiny Fuksových. Martina Fuksu trénuje také dědeček a otec. Navíc má hodně talentovaného bratra, který příští rok přestupuje do seniorské kategorie, a můžeme se těšit, že oba dva uvidíme společně na C2," usmívá se Havel.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články