Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Už jen Primátorky a pak Rio. Veslařka Topinková Knapková vyhlíží obhajobu zlata

Praha - Do olympijských her v Riu de Janeiro zbývají ještě dva měsíce, veslařku Miroslavu Topinkovou Knapkovou však do té doby čeká už jen jeden závod. A navíc nepojede na skifu, na kterém bude v Brazílii obhajovat zlatou medaili z Londýna, ale na osmiveslici. O víkendu se představí na pražských Primátorkách a tradičně usedne do posádky Slavie, která bude usilovat o prodloužení vítězné série. 

Mirka Knapková
zdroj: ČTK/AP/Alik Keplicz

Slávistky sice nekralují na Primátorkách závodu osem tak dlouho jako Dukla mužské kategorii, přesto zástupkyně tohoto pražského klubu byly od roku 2003 členkami vítězného týmu. A v posledních letech vítězí už čistě slávistická posádka.

"Tentokrát jsou přihlášeny i dvě osmy z Německa a jedna z Ameriky, takže by to mohlo být prestižnější a nebude to tak jednoznačné jako v předešlých letech, kdy byla Slavia jasně nejlepší," řekla Topinková Knapková, která si starty ve velké posádce užívá.

"Čím delší dobu vesluju, tím více se na Primátorky těším. Je to větší zábava a člověk si to užije. Navíc si myslím, že Primátorky jsou o osmiveslici, a pro mě je to i příjemná změna. Závodím na nejpomalejší disciplíně a tady si mohu sednout do nejrychlejší. Je to úplně jiný zážitek, je to mazec," uvedla pětatřicetiletá veslařka.

Topinková Knapková tradičně usedá do středu posádky, musí si tak dávat pozor, aby jela se stejnou frekvencí jako její parťačky. "Ze začátku, když jsem začínala, tak bylo těžké se přizpůsobovat, ale teď už ne. Loď má svůj rytmus a člověk se musí soustředit. Vesluji už ale patnáct let, takže bych to měla zvládat bez problémů," pousmála se.

Několikanásobná medailistka z mistrovství světa má momentálně dobrou náladu i proto, že po trochu rozpačitém úvodu sezony skončila minulý týden třetí ve druhém dílu Světového poháru v Lucernu a přesvědčila se, že příprava na vrchol sezony jde dobrým směrem.

"Jsem hodně spokojená. Konkurence se vyrovnala a mně se podařilo uspět. Spokojený byl i trenér, který říkal, že to bylo fakt dobré. Že další holky jsou na tom lépe než loni," uvedla Topinková Knapková. "Já jsem se cítila dobře i předtím, jen se mi nedařily závody. Nevím, zda to bylo počasím. Navíc jsem měla něco se zády. Teď jsem ráda, že v Lucernu jsem byla na medaili," oddechla si.

Rodačka z Brna se tak uklidnila, že není potřeba dělat změny v přípravě, a s trenérem Tomášem Kacovským se dohodli, že budou pokračovat podle plánu. Po startu na Primátorkách vynechá třetí díl SP v Poznani a odjede na kondiční dovolenou, na které nebude veslovat, a poté stejně jako před rokem odjede na soustředění do Francie. "Loni se mi tam líbilo, trénovali jsme na řece a byla jsem tam spokojená. A pak budeme v Praze," popsala Topinková Knapková náplň příštích týdnů. 

Rozhodla se nakonec vynechat i regatu v Henley, kde v minulých letech startovala. "Bylo by to na konci soustředění a navíc je to dost specifické. Jede se jeden na jednoho vyřazovacím způsobem, proti proudu, a je to delší trať," vysvětlila, proč se tentokrát rozhodla do Británie necestovat.

S blížící se olympiádou prý na Rio myslí stále více. "Jak jsem teď v Lucernu viděla po roce všechny soupeřky, tak si člověk uvědomuje, že se to blíží. Koukala jsem, v jaké formě holky jsou, a bavily jsme se, kdo kam jede na soustředění. Už je to za dva měsíce," uvedla Topinková Knapková. "Nervózní ale zatím nikdo není. Spíše natěšený, koncentrovaný a namotivovaný," řekla.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články