Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Třiadvacet sportovců na Hrách v Londýně dopovalo, odhalily nové testy

Lausanne - U třiadvaceti sportovců ze šesti zemí, kteří závodili na Hrách v Londýně, se díky novému otestování vzorků našel doping. Oznámil to Mezinárodní olympijský výbor, který zpětně a s pomocí nových technologií zkoumal 265 uložených vzorků. Jména sportovců neuvedl, nejdříve musí být provedeny kontroly B-vzorků.

Doping
zdroj: ČTK/AP

"Toto zkoumání znovu ukazuje, že jsme rozhodnuti doping ve sportu porazit. Nechceme, aby podvodníci závodili na Hrách v Riu, proto se snažíme jednat rychle. Ustanovil jsem již disciplinární komisi, která má pověření jednat ve jménu Mezinárodního olympijského výboru," uvedl prezident MOV Thomas Bach.

MOV ve spolupráci s mezinárodními sportovními federacemi a Světovou antidopingovou agenturou (WADA) provádí nové testy s pomocí pokročilejších metod. Z Her v Londýně analyzoval 265 vzorků. Přistižených 23 olympioniků je z pěti sportů.

Je nám líto, video expirovalo.
Nové testy odhalily doping u 23 olympioniků v Londýně

Podobně MOV postupoval se vzorky z předchozí letní olympiády v Pekingu 2008, z níž nechal znovu otestovat 454 vzorků. Pozitivních nálezů bylo 31. Nové testy se zaměřují především na sportovce, kteří chtějí startovat na srpnových Hrách v Riu de Janeiro.

MOV ukládá dopingové vzorky deset let, aby je mohl zpětně testovat pomocí nových metod nebo na nové zakázané látky.

Zdroj
ČTK, Guardian

Hlavní zprávy

Nejčtenější články