Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
WA Race Walking Tour Gold - Poděbrady

Na podivném slovenském kanálu se rozhodne, zdali do Ria pojede Hradilek, Prskavec či Přindiš

Liptovský Mikuláš - Když nesedí v lodi, jsou přáteli. V pátek a v sobotu však kajakáři Vavřinec Hradilek, Jiří Prskavec a Vít Přindiš vezmou do ruky pádlo a stanou se z nich alespoň po dobu jízd nesmiřitelní soupeři. Na mistrovství Evropy v Liptovském Mikuláši ve vodním slalomu to bude souboj kdo s koho v boji o jedinou olympijskou letenku. Nedělní finále ME sledujte živě na webu ctsport.cz a později i na programu ČT sport.

Vavřinec Hradilek
zdroj: kanoe.cz

Je to optikou fanouška trochu nespravedlnost. Pojede do Ria obhajovat stříbrnou medaili z Londýna Vavřinec Hradilek, nebo si místo vybojuje úřadující mistr světa z loňského šampionátu na stejném kanálu v britské metropoli Prskavec? Nebo snad oběma vypálí rybník navrátilec do české reprezentace Přindiš, vicemistr Evropy z Vídně 2014? Všichni by v Riu mohli bojovat o medaili, dva ale zůstanou doma. "Pokud nesnížíme počty medailových sad, bude to vždycky problém. Vodní slalom je ale bitej. Podívejte se, kolik závodů je v rychlostní kanoistice," uvedl Hradilek.

"Proti nám hraje ale víc faktorů, kanál je neuvěřitelně drahý. Miliardový projekty pro 80 lidí. V Riu je to zbytečný kanál uprostřed slumu," uvedl. "A bude z něj koupaliště," podotkl Prskavec. Čtyři domácí nominační závody účastníka pro Rio neurčily, jen rozdaly karty. Pokud bude z Čechů nejlepší Přindiš, pojede do Ria. Pokud interní souboj vyhraje Hradilek a Prskavec bude z Čechů v Liptovském Mikuláši nejhorší, pojede na olympiádu Hradilek. Pokud bude z Čechů nejlepší Prskavec, nebo obsadí druhé místo za Hradilkem, pojede do Ria on.

Může se tedy teoreticky stát, že pokud by skončil Prskavec druhý, Hradilek by mohl být nejsmutnější mistr Evropy v historii. "Já bych asi nijak zvlášť smutný nebyl," upozornil nicméně Hradilek na skutečnost, že už byl na dvou olympiádách. "Ale je pravda, že takhle jsem nad tím nepřemýšlel," doplnil s úsměvem. Může se rovněž stát, že jasno bude už v pátek po kvalifikaci. "To se snad nestane," věřili Prskavec s Přindišem. "Může se stát všechno, ale finále by mělo být v našich silách, tam si to budeme chtít rozdat," měl jasno Hradilek. "Ale teď tu sedíme a mluvíme o tom, jak pojedeme finále. Ale bůhví, jak to bude. Nikdo z nás takový vypjatý závod nejel. Hlava bude pracovat," uznal.

Kajakáře čeká "naprd" kanál

Kajakáři na slovenském kanálu trénovali už před čtrnácti dny a zažili tam i husté sněžení. "Já tam naštěstí nebyl," ulevilo se Prskavcovi. "Mě chtěli zastavit po cestě, ať se vrátím domů," připojil se Hradilek. "Jel jsem tam, ale takové vločky jsem dvě zimy neviděl. A nikdy jsem v takové vánici nejezdil, do očí to bilo jako na lyžích," popisoval. Hradilek i Přindiš z toho trochu nastydli. "Byla i zima, Slováci tam jezdili pořád v pytlíkách na rukou, je tam voda furt studená," uvedl Hradilek, který už je ale v pořádku. Přindiš se dokonce pár dní potil v posteli. "Ale podchytil jsem to včas, už je to dobré," ujistil.

Kajakáři mají strach i z charakteru vody. Není totiž stabilní, válce a vlny se přelévají. "Jedeš vracákem a najednou tě to kopne do proudu," popsal Hradilek. "Není to jako Troja, kde jsou stálý vracáky. Tam se to točí, voda si dělá, co chce. Bude to i o staviteli tratě," přidal se Přindiš. Závody se totiž pojedou na jiném kanálu, kde se normálně nezávodí. "Mají málo vody," shodli se kajakáři, kteří tam jeli jen jednou v životě. "Ten areál není nijak moderní," přidal se Přindiš. "Je to tam naprd, když kanál potřebují zavřít, sázejí tam prkna," netěšil se Prskavec. "Ale body v nominaci jsou problém, na ostatní se vykašlete," okřikl oba se smíchem Hradilek. V sobotu odpoledne bude i v bodech jasno.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články