Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Giro odstartovalo v Nizozemsku triumfem domácího Dumoulina

Apeldoorn (Nizozemsko) - Giro d'Italia zahájil nejlépe nizozemský cyklista Tom Dumoulin, který na domácí půdě v Apeldoornu vyhrál úvodní časovku na 9,8 kilometru. Druhým místem překvapil Slovinec Primož Roglič. Bývalý skokan na lyžích, který debutuje na Grand Tour, zvládl trať ve stejném čase jako vítěz. Třetí skončil Kostaričan Andrey Amador, jenž ztratil na Dumoulina šest sekund.

Tom Dumoulin
zdroj: ČTK/BELGA autor: David Stockman

Dumoulin přijal k vítězství gratulaci i od nizozemského krále Viléma-Alexandra a poté se k radosti tisíců fanoušků jako první v 99. ročníku Gira oblékl do růžového trikotu.

"Je to neuvěřitelné, nedokážu to ani popsat. Dostat nejkrásnější dres v cyklistice před domácími fanoušky je ještě lepší, než jsem si představoval," radoval se Dumoulin. Postaral se o první letošní vítězství týmu Giant, pro který začal rok nešťastně, když šest jeho jezdců zranila na soustředění ve Španělsku neopatrná řidička. Byl mezi nimi i Švéd Tobias Ludvigsson, který dnes zajel čtvrtý čas a získal bílý dres pro nejlepšího mladého závodníka.

Cancellaru limitovaly v závodě zdravotní obtíže

Dumoulin vybojoval vítězství s minimálním náskokem. "Myslím, že jsem dobře zvládl druhou část, ale Roglič byl stejně rychlejší, takže jsem to musel rozhodnout už v té první. Vyhrát o dvě setiny, to je o jedno nadechnutí," řekl pětadvacetiletý Nizozemec.

"Nebyla to má nejlepší časovka, ale ani nejhorší. Dneska mi přálo štěstí, které mi chybělo v Romandii," uvedl Dumoulin, jenž v generálce před Girem skončil v prologu i časovce vždy druhý.

S osmým místem v Apeldoornu se musel spokojit Švýcar Fabian Cancellara, kterého před Girem postihla žaludeční viróza. Růžového trikotu se bývalý čtyřnásobný mistr světa v časovce, který po sezoně ukončí kariéru, opět nedočkal.

Z adeptů na celkové vítězství si vedl nejlépe Ital Vincenzo Nibali. Vítěz Gira z roku 2013 ztratil na Dumoulina 19 sekund. "Můžu být více než spokojený," uvedl.

Cyklistický závod Giro d'Italia - 1. etapa (časovka na 9,8 km):

1. Dumoulin (Niz./Giant) 11:03, 2. Roglič (Slovin./LottoNL) stejný čas, 3. Amador (Kost./Movistar) -6, 4. Ludvigsson (Švéd./Giant) -8, 5. Kittel (Něm./Etixx-Quick-Step) -11, 6. Moser (It./Cannondale) -12, 7. Jungels (Luc./Etixx-Quick-Step) -13, 8. Cancellara (Švýc./Trek), 9. Brändle (Rak./IAM) oba -14, 10. Dillier (Švýc./BMC) -16.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články