Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Gavnholt má jistotu Ria, Koukal ještě musí doufat

Praha - Badmintonistka Kristína Gavnholt se kvalifikovala do Ria de Janeiro a olympijských her se zúčastní potřetí za sebou. Petr Koukal na základě zveřejněného redukovaného světového žebříčku mezi postupujícími nefiguruje, ale je přesvědčený, že do Brazílie pojede. To by mohlo být jasné v pondělí 9. května, kdy federace BWF zveřejní listinu nominovaných.

Gavnholtová je v redukovaném pořadí na 22. místě a bez problémů se vešla mezi postupující. Po Pekingu 2008, kde hrála ještě pod dívčím jménem Ludíková, a Londýnu tak bude startovat na třetích olympijských hrách. Koukal se na post české jedničky dostal až na poslední chvíli díky postupu do osmifinále mistrovství Evropy. Nyní je 72. hráčem světa a o tři místa přeskočil Milana Ludíka.

Z aktuálního žebříčku světové federace BWF k 5. květnu vyplývá, že je Koukal v redukovaném pořadí pro hry pod pěti kruhy prvním náhradníkem. "Pořád věřím, že to není nejisté jako před čtyřmi lety, ale je to ložené víc," řekl Koukal s tím, že v pondělí federace zveřejní listinu kvalifikovaných pro Rio. "Jsem přesvědčený, že mi to v pondělí dá a jako poslední pojedu."

Současné pořadí světového žebříčku nezohledňuje všechny možnosti kvalifikace. Světová federace má tři divoké karty, které může a nemusí využít. Jedno místo je rezervované pro hráče Brazílie, ale Ygor Coelho de Oliveira se kvalifikoval přímo, a tak by mohlo přejít na dalšího hráče v žebříčku.

Další místa teoreticky uvolní hráči, kteří hrají čtyřhru i smíšenou čtyřhru. "Jsou to jen spekulace. Jasno bude v pondělí," řekl třicetiletý Koukal, který chce po olympijských hrách ukončit kariéru. Jeho další šancí stejně jako před čtyřmi lety je, že někteří přímo postupující hráči nebudou nominováni, protože nesplnili národní kritéria.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články