Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Kulhavému sundali sádru. Každý den se to zlepšuje, pochvaluje si

Praha - Olympijský vítěz biker Jaroslav Kulhavý po březnové zlomenině ruky začal zhruba před týdnem s tréninkem na silnici. Nyní mu lékaři sundali sádru a do závodů by se měl vrátit v sobotu 23. dubna při úvodním podniku seriálu Kolo pro život. Věří, že vrcholy sezony, domácí světový šampionát v Novém Městě na Moravě a hlavně olympiádu v Riu de Janeiro, prodělané zranění nijak výrazně neovlivní.

"Za chvíli jdu na kontrolu, kde by mi měli sundat sádru. Asi proběhne nějaký kontrolní rentgen a doufám, že bude vše v pořádku jako před čtrnácti dny, kdy jsem tam byl naposledy," řekl Kulhavý. "Během pár následujících dní uvidím, co ta ruka bude dělat bez té sádry, hlavně jak se bude chovat na kole, jak to bude nebo nebude bolet, jak moc budu omezený. A podle toho budu tvořit další hlavně závodní program," doplnil jednatřicetiletý jezdec.

Zlomeninu levé ruky si přivodil na začátku března po pádu při závodu na Kypru a následně se podrobil operaci. Nyní už postupně začal trénovat. "Začínal jsem na trenažéru, do toho nějaké běhání, abych se dostal aspoň trochu ven. Zhruba nějaký týden už jsem jezdil venku docela dobré tréninky. Samozřejmě v nějaké omezené míře. Rovné silnice, musel jsem častěji odpočívat," přiblížil Kulhavý, který měl při tréninku kvůli sádře upravené řídítko.

"Už to mělo nějakou stoupající formu, nebylo to už jen udržovací. Každým dnem cítím, že se to zlepšuje. Pořád je to lepší než před dvěma lety zlomená čéška. Doufám, že ta ruka nebude takový handicap a za nějaký měsíc dva se dostanu do formy, s kterou budu spokojen. A potom se stihnu připravit na maximum k Novému Městu a hlavně k olympiádě," doplnil.

Po zlomenině to bylo frustrující

K závodění by se měl vrátit za necelých čtrnáct dní v úvodním podniku seriálu Kolo pro život s názvem Trans Brdy. "Ještě je varianta, že kdyby byla ruka úplně v pohodě, odcestoval bych na první Světový pohár do Austrálie. Ale nemyslím si, že je to reálné. Objevím se na Brdech. Tam buď pojedu jen (kratší) fitness jízdu, nebo zkusím část hlavního, s klukama třeba odstartovat. Půlhodinka super intenzity mi určitě neuškodí, naopak," uvedl biker, jenž bude mít při závodech na ruce speciální ortézu.

Navzdory zranění se nemění jeho medailové ambice pro hlavní závody sezony v létě  šampionát v Novém Městě, MS v maratonu a olympiádu v Riu, kde bude obhajovat zlato. "Samozřejmě bych rád, ale plány jsou nějaké a realita může být odlišná. Myslím, že komplikace pro hlavní závody sezony by to být nemusela. Ale s rukou mohou být i trable. Ztratil jsem dva měsíce závodů, někdy koncem měsíce bych se snad mohl dostat tam, kde jsem byl při tom pádu," řekl Kulhavý.

Je nám líto, video expirovalo.
Kulhavý se chce po zranění rychle vrátit do závodů

Rád by se už zúčastnil druhého kola Světového poháru v druhé polovině května. Předtím plánuje na konci dubna odjet na soustředění do Itálie. "Doufám, že zúročím svoje zkušenosti z minula, s klidnou hlavou to nějak doženu a ten rok nebude ztracený," věří. Připustil ale, že ho v první chvíli po zranění přepadaly i myšlenky na konec kariéry. "Abych řekl pravdu, hned po té zlomenině jsem byl z toho tak naštvaný, že mě to stálo tolik práce a zase bude všechno pryč, že člověk už přemýšlí, jestli to má zapotřebí a nehodí se do klidu. Frustrovalo mě to, protože příprava byla perfektní. Ale ta myšlenka tam byla jen chvíli. Samozřejmě vím, že nebudu závodit dalších deset let, že to bude maximálně do olympiády v roce 2020," dodal Kulhavý. 

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články