Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Hayman přesprintoval Boonena a sebral mu historické páté vítězství v Roubaix

Compiegne - Jediný pád ještě kdesi před tradiční pavé pasáží v arenbergském lese rozhodl o podobě letošního ročníku Paříž-Roubaix. Dopady kolize zmařily šance favorizovaných Fabiana Cancellary i Petera Sagana, naopak daly šanci hubené skupině zhruba deseti jezdců. Z ní byl nakonec překvapivě nejsilnější osmatřicetiletý australský veterán Matthew Hayman. Těsně za ním skončil Tom Boonen, který tak nepřidal historické páté prvenství v tomto Monumentu. Zdeněk Štybar do dění na čele závodu nezasáhl.

Závod, který byl vůbec poprvé přenášen televizními stanicemi od samého počátku, začal nervózně a dlouhou dobu trvalo, než se podařilo vytvořit smysluplný únik. Ani ten, v němž se nakonec sešli například Sylvain Chavanel nebo Jelle Wallays, dlouho neměl vyhráno. Zhruba patnáctičlenná skupina ještě po sto kilometrech a zhruba dvou hodinách jízdy neměla ani minutový náskok.

Odstup nicméně na prvních kostkovaných úsecích, jež v rychlém sledu začaly právě po úvodní stovce kilometrů, postupně narostl a dostal se až někam pod čtyři minuty. Důležité věci se ale děly i v hlavním poli – ještě před březovým lesem Arenberg, který je tradičně vnímán jako start toho "skutečného" závodu, došlo k rozdělení pelotonu. Pád Alexandera Porseva totiž způsobil, že se pole roztrhlo na dvě skupiny. V té první se z favoritů nacházeli Tom Boonen, Ian Stannard a Sep Vanmarcke, v té druhé všichni ostatní.

Sep Vanmarcke
zdroj: ČTK/ZUMA autor: David Stockman

Dopady Porsevovy kolize se posléze ukázaly stěžejní pro podobu celého dne – Sagan spolu s Cancellarou se snažili svou minutovou ztrátu postupně umazávat, Boonen a spol. dělali vše pro to, aby se jim to nepodařilo. Dlouhé desítky kilometrů zůstával rozestup prakticky nezměněn, a to přes veškerou snahu favoritů závodu – mezi nimi již po defektu ovšem nebyl Alexander Kristoff ani Zdeněk Štybar, který se bez velkých ovacích ze závodu vytratil. Když poté na Mons-en-Pevele boural Cancellara a jeho ztráta skokově narostla na tři minuty, bylo jasné, že ve svém posledním Paříž-Roubaix úspěch slavit nebude.  

Ačkoliv se Sagan snažil dlouho lídrům závodu přiblížit, manko zůstávalo konstantní – vítězství bylo tentokrát mimo dosah slovenského mistra světa. Jediná kolize kdesi sto kilometrů před Roubaix rozhodla o podobě i výsledku celého ročníku. O triumf se tak hrálo v devítičlenné Boonenově skupině se Stannardem, Vanmarckem, Matthewem Haymanem nebo Edvaldem Boassonem Hagenem.

Tom Boonen
zdroj: ČTK/BELGA autor: DAVID STOCKMAN

Vanmarcke předvídatelně zaútočil už patnáct kilometrů před cílem na patrně nejnáročnější pavé pasáži Carrefour de l'Arbre a vytvořil si mírný odstup, který ostatní ovšem po chvíli dotáhli. Po taktických bojích už na předměstí Roubaix došlo až na závěrečný souboj na ikonickém velodromu, kdy proti sobě šli pouze Hayman, Stannard, Vanmarcke a Boonen. Navrch měl nakonec překvapivě Hayman a slaví šokující vítězství - o to cennější, že Hayman figuroval už v onom původním úniku a na čele závodu tak strávil celý den. Boonen za ním zaostal jen o půl metru, který ho nakonec dělil od historického pátého triumfu. Poslední místo na pódiu bere Ian Stannard.

Tom Boonen: "Lékaři říkali, že se nebudu moci posadit na kolo šest měsíců. A teď jsem tady na stupních vítězů v Roubaix. Jestli se sem vrátím? Dám si na to týden na rozmyšlenou během volna."

Cyklistický jednorázový závod Paříž-Roubaix (WorldTour) - 257,5 km:

1. Hayman (Austr./Orica) 5:51:53, 2. Boonen (Belg./Etixx-Quick-Step), 3. Stannard (Brit./Sky), 4. Vanmarcke (Belg./LottoNL) všichni stejný čas, 5. Boasson Hagen (Nor./Dimension Data) -3, 6. Haussler (Austr./IAM), 7. Sieberg (Něm./Lotto), 8. Saramotins (Lot./IAM) všichni -1:00, 9. Erviti (Šp./Movistar) -1:07, 10. Petit (Fr./Direct Energie) -2:20, ...88. Bárta (Bora-Argon 18), 110. Štybar (Etixx-Quick-Step) oba -18:30.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články