Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Kolář o sportovním výkonu: K talentu je potřeba i dobrá anatomie těla

Praha - Přední český fyzioterapeut profesor Pavel Kolář pomohl mnoha dětem, světově úspěšným sportovcům i českým prezidentům. Kolem vrcholových sportovců se Kolář pohybuje téměř 20 let. Hokejisté, fotbalisté, tenisté a řada dalších sportovců mohla díky jeho práci soutěžit, někteří z nich se dostali až na úplný vrchol. V pořadu Hyde park Civilizace řekl, že pro sportovní výkon je významný nejen talent, ale také vhodná anatomie těla. 

Je nám líto, video expirovalo.
Hyde Park Civilizace

Pavel Kolář se věnoval například českým hokejistům v Naganu, Janu Železnému, Tomáši Rosickému, Kateřině Neumannové nebo Jaromíru Jágrovi. Velký podíl má také na posledních úspěších českého daviscupového a fedcupového týmu.

Podle profesora Koláře je základem dobrého sportovního výkonu talent, dobrá psychika a v neposlední řadě vhodná anatomie těla. Tímto darem podle něj disponuje například český hokejista Jaromír Jágr. "Je obdivuhodné, že je schopen v tomto věku podávat takové výkony. Musí k tomu mít ale také určitou psychiku a motivaci. Každý zápas bere enormně vážně. Má talent a pracuje na něm. Je velmi dobře vybaven motorickými funkcemi a také má velmi dobrou anatomii," řekl Kolář. 

Podle profesora Koláře je pro sportovní výkon zásadní právě anatomie těla. "Určitý předpoklad k talentu je také geometrie kloubů. Řada sportovců může být talentovaná, ale jakmile ke sportu nemá anatomické předpoklady, nemůže sportovat tak dlouho jako třeba Jaromír Jágr," vysvětlit český fyzioterapeut. 

Jágr má enormní cit, rozpozná i dva gramy na váze hokejky, tvrdí Kolář

Podle Koláře má Jágr i další nadprůměrné schopnosti. "Jaromír Jágr má enormní cit, on rozezná minimální změnu na brusli, rozezná rozdíl ve váze hokejky - třeba i dva, tři gramy. To ostatní hokejisté tolik nemají. Má také dobrou optickou funkci, to je periferní vidění, rozeznávání pozadí, rozeznání rychlosti míčku nebo puku," řekl Kolář.

Český přední fyzioterapeut tvrdí, že při sportovním výkonu je důležitá tzv. inhibice neboli relaxace, která se může projevit například ve tváři. Příkladem je sprinter Usain Bolt, který má při běhu naprosto povolené obličejové svaly. "Člověk musí umět jaksi odrobotizovat pohyb. To je vidět na předních sportovcích, že se umí daleko líp uvolnit. Tu relaxaci je nutné převést do pohybu. U běhu musí kromě síly tedy fungovat i inhibiční funkce, " tvrdí Kolář.

Podle Koláře nelze změnit zafixovaný pohyb sportovce

Řada zranění ve sportu vzniká chronickým přetěžováním, kdy pohyb není technicky správně založen. "Pohyb má obecné principy, které je potřeba respektovat. U řady sportovců, pokud je nějaký pohyb špatně založen, tak je těžké ho pak odstranit. Je natolik zafixován, že jakákoli jeho změna vede k tomu, že se zhorší výkonnost. Proto já nemohu u Nadala nebo Murrayho měnit jejich stereotypy, protože by to ovlivnilo jejich výkon," vysvětlil.

"Například Nadalův pohyb, z posturálního hlediska, má v řadě fází značné přetížení, ze kterého lze vyčíst, jaké obtíže má. Jeho problémy jsou s koleny a s úpony v kolenech. Když se podíváme na způsob jeho forhendu, míček příliš rotuje, a to podřizuje stereotyp. Z toho stereotypu lze vyčíst tuto patologii zcela přesně," dodal český fyzioterapeut. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články