Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Opatrnému těsně unikl postup v parkuru na olympiádu

Dauhá - Parkurovému jezdci Aleši Opatrnému s koněm Acovarem unikl postup na olympijské hry. Na závěr kvalifikace sice obsadil výborné sedmé místo v podniku kategorie Grand Prix v Dauhá, ale na posun do čela žebříčku Střední a Východní Evropy a Střední Asie zaručující účast v Riu de Janeiro mu to nestačilo.

Aleš Opatrný
zdroj: PAP autor: Bartlomiej Zborowski

Čtyřiatřicetiletého Opatrného v kvalifikaci, která se počítala od 1. ledna 2015, porazil Turek Omer Karaevli s koněm Dadjak ter Puttenen. "Samozřejmě trošku mrzí, že to nevyšlo, když už to bylo tak skvěle rozjetý, ale to je život. Zkusili jsme pro to udělat všechno a napínavé to bylo až do konce," řekl Opatrný. "Na druhou stranu jsem rád, že Acovaro poslední dobou podával tak skvělé výkony," uvedl.

Opatrný měl poslední šanci zaútočit na postup. K tomu potřeboval skončit čtvrtý. První jízdu zajel čistě a nahrálo mu, že Karaevli tu svoji nezvládl a přišel o šanci bodovat. I druhou jízdu v parkuru vysokém 160 centimetrů zvládl bez shozu, ale o 1,15 vteřiny překročil čas.

"Na čas jsem myslel, měl jsem to i dobře vypočítané, ale nevyšel oblouk a musel jsem udělat o cvalový krok víc a v této poslední fázi jsme prohráli bod za čas," vysvětlil Opatrný, proč skončil sedmý a Turka v olympijské kvalifikaci nepřeskočil. "Startovat mezi elitou jako tady je skvělý a Acovaro ukázal, že na takové závody patří."

Nejvíce zástupců na olympiádě mělo tuzemské jezdectví v meziválečných letech. V Paříži v roce 1924 startovalo 11 Čechoslováků, v Amsterodamu 1928 a Berlíně 1936 devět. Nejlépe si vedl František Ventura, který v roce 1928 vybojoval zlato v parkuru. Jeho medaile je jediným čs. či českým cenným kovem v jezdectví z OH.

Po válce byla účast domácích jezdců pod pěti kruhy už jen sporadická. Po rozdělení Československa se na hrách představil Jaroslav Hatla ve všestrannosti. V Aténách 2004 skončil na 22. místě, o čtyři roky později v Pekingu závod nedokončil.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články