Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

K zavilému obočí úsměv. Jaroš nemusel na Zátopkově figurce měnit téměř nic

Praha – Nemůžeš? Přidej! Akademický malíř Milan Jaroš s heslem Emila Zátopka na tričku včera představil kresbu legendárního vytrvalce, která bude doprovázet české sportovce na olympijských hrách v Riu. Drobný motiv, který přidával čtyřnásobný olympijský vítěz ke svému autogramu, Jaroš téměř nemusel měnit. Zápal ve výrazu běžce doplnil jen o decentní úsměv ve tváři.

Milan Jaroš představuje Zátopkovu kresbu jako olympijský motiv
zdroj: ČOV 2015 autor: Markéta Navrátilová

Abstraktní hodnoty píle a úsilí, které Zátopka zdobily, nebylo vůbec snadné převtělit do jasného tvaru. "Tahle postavička vypadla vlastně až na konec mého snažení. Když jsem se dozvěděl, že to bude Emil Zátopek, byl jsem dosti nešťastný. Protože on reprezentuje hodnoty, které se nedají graficky vyjádřit, jako jsou vůle, vítězství. To všechno je obecně platné a těžko se z toho udělá nějaká značka. Při ztvárnění figurky, která by vycházela z fotografie Emila Zátopka, by došlo k tomu, že by to byl spíš komiks," nastínil úskalí Jaroš.

"Ale nakonec se mi dostala do ruky knížka, ve které bylo věnování Zátopkových. Při autogramiádádch kreslili sebe, jak Emil běží a za ním ho jeho žena Dana pošťuchuje do zad," uvedl Jaroš. "Od Dany Zátopkové jsem se dozvěděl, že ona je autorkou sebe a pan Zátopek kreslil svoji polovinu," dodal.

Je nám líto, video expirovalo.
Milan Jaroš: Zátopkově "postavičce" jsem přidal úsměv

Verva a zápal se zrcadlí v přísném obočí. Dodělat zbývalo jen málo. "Udělal jsem z toho symbol, který má ostré kontury. Úsměv jsme několikrát měnili, protože Zátopek sebe nekreslil jako smějící se figurku. To byla jedna z mála věcí, které jsem na té jeho postavě změnil. Rytmus nohou i rukou jsem zachoval, včetně vlasů," popsal Jaroš.

Doufám, že figurka přinese našim sportovcům hodně štěstí. "Je to konečně něco humorného – něco jiného než vážné věci – národní symbolika podle Muchy nebo podle Dvoubarevné fugy od Kupky," připomněl symboliku, se kterou čeští sportovci zápolili na olympijských hrách v Soči a Londýně.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články