Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Kraulař Micka byl na ME čtvrtý, znakařka Baumrtová opět pátá

Netanja (Izrael) – Kraulař Jan Micka skončil čtvrtý v závodu na 1500 metrů na mistrovství Evropy v plavání v krátkém bazénu. K zatím největšímu úspěchu kariéry ho posunul český rekord 14:35,11 minuty. Druhou šanci na cenný kov v Netanji nevyužila znakařka Simona Baumrtová, která v závodu na 200 metrů byla stejně jako na poloviční trati pátá. K cennému kovu jí chybělo 56 setin.

Sport
zdroj: ČT4

Hvězdou šampionátu je Maďarka Katinka Hosszúová. Nejprve vyhrála jako jedna ze soupeřek Baumrtové 200 metrů znak a jen tři čtvrtě hodiny poté do bazénu znovu a triumfovala v Netanji počtvrté. V polohovém závodu na 100 metrů navíc vytvořila časem 56,67 sekundy světový rekord, vlastní maximum zlepšila o tři setiny.

Micka začal závod na třetím místě, ale v polovině obracel jako šestý. V závěru dokázal zrychlit, a i když prý měl opět větší očekávání, za svůj výkon byl rád. Zvítězil Ital Gregorio Paltrinieri ve světovém rekordu 14:08,06.

"Kluci plavali neskutečně rychle, nechápu to. Já jsem si myslel, že bych mohl být ještě o něco rychlejší, ale v pohodě. Dobrý výkon. Jsem spokojený," řekl Micka, který své české maximum z rozplavby vylepšil o 1,59 sekundy. Od medaile ho dělilo více než jedenáct sekund.

Sport
zdroj: ČT4

Zatímco nezdar na stovce Baumrtová obrečela, dnes měla daleko lepší náladu. "Bylo to lepší, ale je jasné, že ta stovka na mně zanechala nějaké následky. Kdybych na ní vybojovala medaili, určitě by se mi také dneska plavalo trochu jinak. Ale zaplavala jsem si nejlepší letošní čas, takže jsem spokojená," prohlásila po finále, které zvládla za 2:04,09 minuty.

Do závodu odstartovala dobře, po padesáti metrech byla druhá a ještě v polovině trati figurovala na medailové pozici. Padesát metrů před cílem obracela jako čtvrtá a v závěru jí podobně jako na stovce došly síly. "Samozřejmě, jsem sekundu za osobákem," upozornila na svůj dva roky starý rekordní čas 2:03,06 minuty, který zaplavala na ME v krátkém bazénu v Herningu a který by jí dnes zajistil úspěšnou obhajobu stříbrné medaile.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články