Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Šonka na vytoužený bronz nedosáhl, titul slaví Bonhomme

Las Vegas – Oproti loňské sezoně si velice polepšil. Na celkový bronz však Martin Šonka v seriálu Red Bull Air Race nedosáhl. Český pilot v závěrečném závodě v Las Vegas obsadil osmou příčku a v konečném pořadí skončil čtvrtý, což je jeho životní úspěch. Z titulu se radoval Brit Paul Bonhomme, jenž leteckou sérii ovládl potřetí v kariéře.

Martin Šonka
zdroj: ČTK autor: Stejskal Ivo

Šonka vstupoval do závěrečného závodu se ztrátou pouhých dvou bodů na třetí pozici, kterou držel Rakušan Hannes Arch. Pro českého pilota to tak znamenalo, že potřebuje svého soupeře porazit.

Avšak již od startu závodu, v němž pilotům dělaly velké problémy déšť a silný vítr, se potýkal Šonka s problémy na trati. V prvním kole špatně prolétl branku, za což byl potrestán dvěma trestnými sekundami, a vypadalo to, že jeho naděje na bodový zisk skončí. Naštěstí pro českého pilota jeho soupeře Američan Kirby Chambliss, podobně jako v minulém podniku, udělal ve stejném místě totožnou chybu a postup nakonec díky lepšímu času slavil sedmatřicetiletý Čech. Do nejlepší osmičky postoupil i Arch, který let zvládl bez potíží.

Druhá část se už ale pro Šonku stala osudnou. Jeho soupeřem byl Matt Hall, který ještě bojoval o titul, ovšem českému pilotovi vůbec nevyšel jeho let. Nejenže opět špatně prolétl bránou, ale rovněž trefil jeden pilon, což v cíli znamenalo pět trestných sekund. Australan si díky tomu postup do finálové čtyřky pohlídal.

Do závěrečných bojů se nedostal ani Arch, jenže Šonka kvůli špatnému času obsadil až osmou příčku. Celkově obsadil čtvrtou pozici s pětibodovým mankem na Rakušana, což je pro něj nejlepší výsledek v kariéře. V loňské sezoně skončil až osmý.

Je nám líto, video expirovalo.
Titul v seriálu Red Bull Air Race slaví Bonhomme

Z vítězství se v Las Vegas radoval Hall. Australanovi to však na celkový triumf nestačilo, protože lídr seriálu Bonhomme obsadil druhou pozici, která mu zajistila celkový triumf. Ten pro něj byl už třetí v kariéře, a stal se tak nejúspěšnějším letcem v historii seriálu. Bronz bral na závěrečném podniku Němec Matthias Dolderer.

Závod v Las Vegas byl speciální pro legendu a zakladatele seriálu Red Bull Air Race Maďara Pétera Besenyeieho, jenž po vyřazení v první části závodu oznámil konec kariéry.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články